Pažitka
Název:

Ovocný "FOFR" koláč bez vážení


Ovocný "FOFR" koláč bez vážení


Ingredience:
Ingredience:
ovoce (čerstvé/mražené) dle potřeby
vejce (bílky zvlášť)2 ks
cukr krupice1/2 hrnku
olej1/2 hrnku
mléo1/2 hrnku
polohrubá mouka2 hrnky
sůl větší špetka
hladká mouka2 vrchovaté lžíce
cukr2 vrchovaté lžíce
plátek másla1 cm
Postup přípravy:

Tento recept vznikl z nouze o čas. Navíc pokud doma nemám kypřící prášek bez fosfátů, tak ani nepeču, protože i když ho dám opravdu malinko, tak ho na špičce jazyku prostě cítím.

Od maminky ze zahrady jsme dostali směs  rybízu a i trochu angreštu. Na trhu v dobré víře dětem přilepšit, jsem koupila i borůvky - údajně z Jižních Čech, ale byly hnusné a nahořklé. Prosypala jsem je tedy na noc cukrem, že si je dáme rádo do jogurtu. Nakonec ale putovaly k ostatnímu ovoci do koláče. Mám své oblíbené recepty, ale po návratu z cest jsem byla tak unavená, že už se mi nic nechtělo hledat. Navíc jsem potřebovala mít buchtu hotovou a už před půl hodinou bylo pozdě.

Dva hladové krky, lačné po zákusku mne neustále bombardovaly otázkami "kdy už to bude!".

Vzala jsem tedy klasicky hrníček 250ml a šla na věc.

Na ovoci rozhodně nešetřete. Výška buchty záleží na velikosti plechu, který použijete. Já pekla na klasickém, přes celou troubu a tak buchta není nějak závratně vysoká, ale za to plná ovoce.
A ruku na srdce - komu chutná suchý piškot.

Ovoce jsem tedy nabrala 3x vrchovatě do dlaní. Pokud nemáte vyloženě sladké, jako jsou třeba vyzrálé meruňky, je lepší nejprve ovoce promíchat s cukrem.

Připravte si dvě misky, elektrický šlehač a předehřejte troubu na 180°C. Další krok je, že si oddělíte žloutky od bílků. K bílkům dáte špetku soli a vyšleháte tuhý sníh.

Je lepší dělat sníh jako první, protože potřebujete opravdu čisté metličky. Kdybyste to dělali naopak, tak je musíte oplachovat. Že vám padne sníh, se bát nemusíte! Je to takový FOFR, že nebude mít šanci.

Ve větší míse šlehačem vyšlehejte žloutky, cukr a olej. Nemusíte nějak dlouho. Pěnu vám to neudělá a ztrácíte jen čas. Zašlehejte mléko, dva hrnky mouky a gumovou stěrkou opatrně vmíchejte sníh.

Plech si vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Těsto vlijte na plech a bohatě poklaďte připraveným ovocem. 

Z hladké mouky,cukru a másla vytvořte prsty žmolenku a koláč jí posypte.

Vložte do trouby a pečte 35-45 minut. Záleží hodně na troubě a tak vezměte špejli a píchněte do místa, kde není moc náplně. Pokud se těsto ke špejli nelepí, tak máte hotovo.

Po vychladnutí můžete, ale nemusíte posypat trochou moučkového cukru. Záleží na vás a na sladkosti ovoce.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno