Pažitka
Název:

Ovocný tvarohový dort


Ovocný tvarohový dort


Ingredience:
Těsto:
vejce4 ks
cukr moučka180 g
olej100 ml
mléko150 ml
polohrubá mouka250 g
Krém:
změklé máslo200 g
33% smetana ke šlehání3 kelímky
ztužovač šlehačky3 balíčky
tvaroh2 vaničky
citronový bio cukr Amylon1 balíček
vanilkový třtinový cukr Amylon1 balíček
cukr moučka3 lžíce
Želatina:
voda1/2 l
cukr krupice3 lžíce
cukrárenské želé2 balíčky
Ostatní ingredience:
ovoce dle chuti
marmeláda dle chuti
Postup přípravy:

Vendulce jsem včera udělala dort, který byl úžasný, všem moc chutnal a já se s vámi dnes podělím o nový receptík.

Nejprve si vymažeme a vysypeme hrubou moukou dortovou formu o průměru 25 cm. Poté si předehřejeme troubu na 180C a vyšleháme si 4 bílky v tuhý sníh. Pak si vyšleháme 4 žloutky s cukrem moučka do pěny, přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do formy a pečeme "do růžova", zdali je upečené těsto vyzkoušíme raději špejlí.

Než nám korpus vychladne, tak si připravíme krém. Máslo s cukrem moučka vyšleháme, poté přidáme tvarohy, citronový cukr, vanilkový cukr a hezky vše vyšleháme. Šlehačky vyšleháme se ztužovačema a pak vmícháme ručně do připraveného tvarohového krému. Jakmile je korpus vychladlý, rozkrojíme ho na půl a každou půlku potřeme marmeládou. Poté na spodní část natřeme připravený krém a přiklopíme druhou půlkou korpusu. Teď již jen celý dortík hezky pomazat krémem, zbývající část krému spotřebujeme na ozdobu pomocí cukrářského sáčku.

A teď je ta chvíle pro naši fantazii. Ovoce, které máme rádi, nebo které máme k dispozici, hezky navršíme na dort. Není dobré to vyskládávat vedle sebe, vypadá mnohem lépe, když to je hezky “nakupené”. Nakonec si připravíme želatinu, všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce a krém (nesmíme nalévat vařící). Plech s připraveným dezertem uložíme na chladné místo, nebo do lednice a necháme vychladit.

Jelikož ovoce nemáme vyskládané do roviny, použila jsem na želatinu mašlovačku a ovoce jí potřela (želatinu jsem od doby varu nechala 1 minutu povařit a ještě horkou natírala a lila na ovoce).

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno