

| Ingredience: | |
| kuřecí paličky | dle potřeby |
| králičí maso | dle potřeby |
| olivový olej | dle potřeby |
| velká cibule | 1 ks |
| česnek | 1 stroužek |
| bílé suché víno | 2 dcl |
| kuřecí vývar | dle potřeby |
| kulatozrnná rýže | 6 hrstí |
| červená paprika - kapie | 1 ks |
| řapíkatý celer | 1 stonek |
| sušená slanina nebo klobása chorizo | dle potřeby |
| velké bílé fazole | 1 plechovka |
| mražený hrášek | 1 hrnek |
| bylinky (petržel, rozmarýn, tymián) | dle chuti |
| uzená paprika | 1 lžička |
| šafrán nebo 1/2 lžičky kurkumy | dle chuti |
| rajčatový protlak | 2 lžíce |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
Paella je jedním ze symbolů města Valencia a celého tamního regionu. Existuje spousta variant tohoto pokrmu, avšak míchání kuřecího masa s vepřovým a k tomu ještě plody moře se jedí spíše ve vnitrozemí a na severu Španělska.
Paella nemá jeden originální recept, kterého byste se měli držet.
Ve Valencii se ale drží čtyř základních věcí - kuřecí, králičí, fazole a hlemýždi.
Bylo to původně jídlo chudých námořníků na jihu země a nejdůležitější na celém jídle je rýže. Ta se neproplachuje a škrob z ní celé jídlo zahustí.
Paella je velmi podobná rizotu nebo pilafu. Ovšem není tolik krémová a lepivá.
Nejlépe by se měla paella vařit z kulatozrnné rýže, ale ač mám ráda rizoto jak se má krémové, tak u paelly mě to moc nechutná. Mám raději konzistenci pilafu a tak používám rýži basmati.
Španělé by se ani divili, ale nám to tak chutná.
Vezměte si velkou širokou pánev zvanou paellera a rozpalte si v ní olivový olej.
Na oleji orestujte osolené a opepřené maso. Dozlatova opečené maso dejte stranou a do pánve přidejte cibuli, celer, česnek a papriku. Jestliže máte klobásu či hlemýždí maso, tak ho přidejte také. Podlijte vínem a nechte odpařit alkohol. Zarestujte uzenou papriku, šafrán/kurkumu a protlak.
Na osobu a porci dejte 2 hrsti rýže, promíchejte a zalijte vývarem.
Opět vraťte veškeré maso (paličky nařízněte od kosti) a osolte.
Nejspíš nebudete mít tak velkou poklici a tak použijte dva pruhy alobalu. Nechte na mírném plameni dusit a na posledních 5 minut posypte bylinkami, hráškem a fazolemi.
Nechte prohřát a podávejte s řezy citrónu.
Dobrou chuť!
Podrobné info: