Pažitka
Název:

Paella à la Valenciana


Paella à la Valenciana


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí paličky dle potřeby
králičí maso dle potřeby
olivový olej dle potřeby
velká cibule1 ks
česnek1 stroužek
bílé suché víno2 dcl
kuřecí vývar dle potřeby
kulatozrnná rýže6 hrstí
červená paprika - kapie1 ks
řapíkatý celer1 stonek
sušená slanina nebo klobása chorizo dle potřeby
velké bílé fazole1 plechovka
mražený hrášek1 hrnek
bylinky (petržel, rozmarýn, tymián) dle chuti
uzená paprika1 lžička
šafrán nebo 1/2 lžičky kurkumy dle chuti
rajčatový protlak2 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Paella je jedním ze symbolů města Valencia a celého tamního regionu. Existuje spousta variant tohoto pokrmu, avšak míchání kuřecího masa s vepřovým a k tomu ještě plody moře se jedí spíše ve vnitrozemí a na severu Španělska.

Paella nemá jeden originální recept, kterého byste se měli držet.

Ve Valencii se ale drží čtyř základních věcí - kuřecí, králičí, fazole a hlemýždi.

Bylo to původně jídlo chudých námořníků na jihu země a nejdůležitější na celém jídle je rýže. Ta se neproplachuje a škrob z ní celé jídlo zahustí.
Paella je velmi podobná rizotu nebo pilafu. Ovšem není tolik krémová a lepivá.

Nejlépe by se měla paella vařit z kulatozrnné rýže, ale ač mám ráda rizoto jak se má krémové, tak u paelly mě to moc nechutná. Mám raději konzistenci pilafu a tak používám rýži basmati.

Španělé by se ani divili, ale nám to tak chutná.

Vezměte si velkou širokou pánev zvanou paellera a rozpalte si v ní olivový olej.

Na oleji orestujte osolené a opepřené maso. Dozlatova opečené maso dejte stranou a do pánve přidejte cibuli, celer, česnek a papriku. Jestliže máte klobásu či hlemýždí maso, tak ho přidejte také. Podlijte vínem a nechte odpařit alkohol. Zarestujte uzenou papriku, šafrán/kurkumu a protlak.

Na osobu a porci dejte 2 hrsti rýže, promíchejte a zalijte vývarem.

Opět vraťte veškeré maso (paličky nařízněte od kosti) a osolte. 

Nejspíš nebudete mít tak velkou poklici a tak použijte dva pruhy alobalu. Nechte na mírném plameni dusit a na posledních 5 minut posypte bylinkami, hráškem a fazolemi.
Nechte prohřát a podávejte s řezy citrónu.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno