Pažitka
Název:

Pálivý guláš z hovězího krku na barevných paprikách a chilli


Pálivý guláš z hovězího krku na barevných paprikách a chilli


Ingredience:
Ingredience:
hovězí krky1500 g
cibule500 g
sádlo180 g
zelená paprika2 ks
červená paprika1 ks
drcené chilli papričky1 čaj. lžička
saturejky špetka
červená paprika sladká2 pol. lžíce
drcený kmín špetka
sůl špetka
pepř špetka
majoránka špetka
stroužek česneku2-3 ks
malý rajský protlak1 ks
hovězí vývar na podlévání
chléb na zahuštění či mouka
Postup přípravy:

Hovězí krky se pomalu z našich jídelníčků vytrácely. Přitom je to jedna z největších delikates, kterou můžete třeba použít na již zmiňovaný guláš. Kdo nezkusil, vřele doporučuji.

Nejdříve si dáme vařit kosti s libečkem a solí a česnekem na vývar na podlití. Samozřejmě jsem si z krků ořezala maso k dalšímu zpracování. Takže kosti získáte právě z těchto krků.

Hovězí krk kuchyňsky upravíme a nakrájíme na kostky (cca 3 cm).

Do hlubší nádoby dáme  rozehřát sádlo, přidáme na drobné kostičky pokrájené cibule a restujeme do růžovo - hnědé barvy.

Přisypeme oloupané česnekové plátky a necháme pěkně rozvonět. Vložíme zprudka orestovat pokrájené hovězí maso, aby se pěkně zatáhlo. Přidáme saturejku, Kajenský pepř, červenou sypkou papriku, rajský protlak, drcený kmín, čerstvý mletý pepř a dusíme doměkka. Podléváme připraveným vývarem. Když je maso poloměkké, přidáme na proužky pokrájenou zelenou a červenou papriku, drcené sušené chilli papričky, podlijeme opět vývarem a dál dusíme, až do vysmahnutí guláše.
Pokud je potřeba a když se nám zdá, že guláš není hustý, zahustíme chlebem . Též můžete “rozkvedlat“  hladkou mouku ve vlažném vývaru a metličkou zašleháme za stálého míchání ke šťávě v hrnci.  
Přidáme podle potřeby sůl, majoránku, dál dochutíme kořením podle potřeby a ještě chvíli promícháváme a necháme dál dojít (cca 10 minut). Podáváme s knedlíkem, nebo se širokými nudlemi.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno