Pažitka
Název:

Pampeliškový med


Pampeliškový med


Ingredience:
Ingredience:
květy pampelišky400 ks
voda2 l
citron2 ks
cukr2 kg
Postup přípravy:

Krásný sluníčkový den přeji! Konečně je tady sluníčko, což znamená, že budeme moct jít natrhat s dětmi pampelišky a vrhnout se na medík! Přátelé, pampeliškový med, ten je luxusní, mám ho nejraději.
Pampeliška lékařská, jak už její název sám napovídá, obsahuje velké množství vitamínů C, A a K. V menším množství obsahuje vitamín E a B, ale i vápník, železo, draslík a mangan. Pampeliškový med je výborný při léčení astmatu nebo nachlazení. Můžeme ho také rozmíchat s máslem a vyrobíme si tak výborné medové máslo na chleba nebo pečivo.

Květy pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou (pokud jsou pampelišky sbírané doma na zahrádce, prát se nemusí, jsou čisté a mají pak více pylu, ale pokud jdete sbírat např. na sídliště, z hygienických důvodů je vyperte). Vložíme do hrnce a zalijeme 2 litry vody. Přidáme omyté citróny rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a necháme vše 24 hodin louhovat. 
Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 2 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší. Z výše uvedeného receptu získáme 10 skleniček o obsahu 200 ml.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno