

| Ingredience: | |
| očištěná vepřová panenka | 1 ks |
| sušená šunka | pár plátků |
| mozzarella | 1 ks |
| sušená rajčata naložená v oleji | hrst |
| petrželka nebo bazalka | dle chuti |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| olej | dle potřeby |
| koncentrovaný vývar do šťávy (demi glace) nebo malé množství bílého vína | dle chuti |
| máslo | kousek |
| hladká mouka | cca 1 lžička |
Plněná panenka je na přípravu velmi jednoduché jídlo. Můžete plnit vším, co máte rádi. Já dnes zvolila kombinaci mozzarelly, sušených rajčat a schwarzwaldské šunky, což mám velmi v oblibě. Bohužel jsem neměla čerstvou bazalku, ve skleníku už mi pomrzla, a tak jsem se musela spokojit s petrželkou. Ale vy klidně přidejte bazalku, pokud máte.
Panenku rozřízneme na slabší plát, z obou stran osolíme a opepříme. Vnitřní stranu poklademe nejprve šunkou, poté nakrájenou mozzarellou a posekanými rajčaty a bylinkami. Svineme a upevníme provázkem.
Maso opečeme na pánvi s rozpáleným olejem ze všech stran dohněda, z každé strany asi 1 - 2 minuty. Poté panenku zabalíme do alobalu a vložíme do trouby rozpálené na 200°C na cca 8 - 10 minut (podle velikosti panenky). Z pánve slijeme přebytečný olej, výpek podlijeme silným vývarem (můžeme nejprve trochou bílého vína, které necháme odpařit) a redukujeme. Opepříme a kousek másla a trošku hladké mouky utřeme a utvoříme z něj kuličku, kterou necháme ve šťávě rozpustit. Vytvoří se nám šťáva krémové konzistence.
Panenku vyjmeme z trouby, zbavíme provázku a nafilírujeme (nakrájíme na plátky). Podáváme se šťávou a přílohou dle libosti.
Podrobné info: