Pažitka
Název:

Panenka se slaninou a zkaramelizovanou šalotkou v bylinkové krustě


Panenka se slaninou a zkaramelizovanou šalotkou v bylinkové krustě


Ingredience:
Ingredience:
vepřová panenka500 g
hrubá mořská sůl dle chuti
pepř dle chuti
cibulové koření Nahrin dle chuti
bazalka dle chuti
saturejka dle chuti
pažitka dle chuti
majoránka dle chuti
olivový olej dle potřeby
šalotka2 ks
balsamico1 lžička
třtinový cukr1 lžička
uzená slanina150 g
Postup přípravy:

Panenku kupuji velmi málo pro její vysokou cenu, ale v pátek měli náhodou posledních 500 g tak krásné panenky a já neodolala.  

Panenku očistíme od blanek. Omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Maso potřeme olejem, posypeme pepřem a hrubou solí.

Na suché rozehřáté pánvi zprudka opečeme panenku ze všech stran (z každé strany tak minutku). Poté ji vyjmeme z pánve a zatím dáme stranou. Plát alobalu potřeme olivovým olejem a hustě posypeme bylinkami: čerstvou nadrcenou majoránkou, nasekanou bazalkou, petrželkou a saturejkou. Na takto upravený bylinkový alobal položíme váleček opečené panenky, kterou posypeme cibulovým kořením Nahrin. Dobře zabalíme i do několika vrstev alobalu tak, aby nám  výborná šťáva z alobalu nevytekla. Panenku dáme do trouby na program "gril". Grilujeme cca 8-9 minut. Pokud ale máme rádi více opečené maso a chceme mít panenku dobře propečenou, grilujeme ji cca 12 -15 minut. na 250 stupňů. Nakonec necháme ještě panenku v alobalu tak 5 - 8 minut odpočívat. Krásně se rozleží a chutě s bylinkami a sosem se dobře vzájemně prolínají.

Mezitím si na výpeku z panenky orestujeme nakrájenou šalotku, pokrájenou na tenká kolečka, ztlumíme me k osmažené cibulce na nudličky pokrájenou uzenou slaninu a smažíme ještě tak 3 minuty. Panenku vyjmeme z alobalu opatrně, abychom nevylili sosík, pokrájíme ji celou na plátky a podáváme s opečeným bramborem, nebo s bramborovou kaší nebo ji vložíme pokrájenou do velké bagety, kterou jsem rozkrojili a potřeli směsí z medu, hořčice a olivového oleje a poklademe panenkou.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno