Pažitka
Název:

Pařížská roláda


Pařížská roláda


Ingredience:
Kakaový plát:
vejce, odděleně (velikost M)4 ks
cukr krupice90 g
mleté lískové oříšky nebo mandle20 g
hladká mouka60 g
kakao20 g
Pařížská šlehačka (nutno připravit den předem):
smetana ke šlehání 33%320 ml
hořká čokoláda 55 - 60%100 g
mascarpone k našlehání2 lžíce
Postup přípravy:

Další povedená obměna mého oblíbeného pařížského dortu. Možná není roláda na první pohled tak atraktivní jako dort, ale chuťově určitě nezůstává pozadu. V porovnání s dortem je rychlejší a jednodušší na přípravu, servírovat můžete už pár hodin po "zatočení". A pokud je na vás roláda příliš "čokoládová", můžete přizdobit ušlehanou šlehačkou.

Nemusíte se bát, že vám roláda popraská. Tato se stáčí za studena, po upečení ji jen překlopíte na pocukrovanou utěrku a necháte vychladnout. Potřete krémem a teprve pak zatočíte. Den předem je potřeba připravit pařížskou šlehačku, aby se stihla pěkně vychladit a následně šla dobře vyšlehat.

Kakaový plát

Troubu předehřejeme na 195 stupňů, velký plech cca 40 x 30 cm vyložte pečícím papírem. Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě mouky zlehka spojte a opatrně vmíchejte nejdříve mleté ořechy (mandle) a pak prosátou mouku s kakaem.

Hmotu rozetřete na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 8 - 10 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moučkovým cukrem a otočte na čistou utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.

Pařížská šlehačka

Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte pár minut odstát, pak vymíchejte do hladka. Poté ještě promixujte tyčovým mixérem a dejte do lednice alespoň na 8 hodin vychladit.

K vychlazenému základu pak přidejte mascarpone a vyšlehejte do pevného krému. Pozor, zvláště ke konci šlehat opatrně, na menší otáčky, by se krém nepřešlehal a nesrazil.

Krém rozetřeme rovnoměrně na vychladlý kakaový plát (na stranu, ze které jste sloupli papír) a pomocí pečícího papíru stočte do rolády. Zabalenou dejte do lednice odležet. Před servírováním lehce pocukrujte moučkovým cukrem nebo poprašte kakaem a rozkrájejte n jednotlivé porce. Můžete podávat s ušlehanou šlehačkou. 

Přestože jsem se snažila krém rozetřít rovnoměrně, někde je ho trochu více, jak je patrno z fotografií. Určitě to ale ničemu nevadí, já bych třeba po takovém kousku hned sáhla.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Michaela Landová

    zavřít okno