Pažitka
Název:

Paštika z kuřecích jater s karamelizovanou cibulí


Paštika z kuřecích jater s karamelizovanou cibulí


Ingredience:
Kuřecí paštika:
kuřecí játra400 g
máslo100 g
extra panenský olivový olej1 lžíce
smetana ke šlehání220 ml
menší bílá cibule / 2 šalotky2 ks
českého česneku6 stroužků
voda200 ml
rozmarýn, majoránka, sůl a mletý pepř1 lžička
Zkaramelizovaná cibule:
máslo50 g
extra panenský olivový olej1 lžíce
velká červená cibule1 ks
třtinový cukr1 lžička
sůl špetka
Postup přípravy:

Tak pozor! Tohle je recept na můj "majstrštyk"! 

Celá má rodina je z této paštiky nadšená. I moje sestřenice s bratrancem, kteří játra moc nemusí, se jí nemohou nabažit. Každý si myslí, že paštika je hrozně složitá, ale pravdou je opak. Je hrozně snadná! Určitě si jí udělejte a užijte si tu lahodnou chuť, co se Vám rozlije v ústech.

Kuřecí paštika

Do hluboké pánve nebo do menšího teflonového nepřilnavého hrnce dejte máslo a olivový olej a zahřejte je. Cibuli nakrájejte na kostičky a česnek na plátky. Obojí přidejte do pánve a orestujte je. Kuřecí játra očistěte a nakrájejte na půlky. Přidejte očištěná kuřecí játra do pánve a také je restujte. Až budou orestovaná, zalijte je vodou a poduste je. Až se všechna nebo téměř všechna voda vypaří, zalijte játra smetanou a povařte to chvíli spolu. Přidejte všechno koření, pepř a sůl a až se smetana trochu zredukuje a játra budou vevnitř hotové, odstavte pánev/hrnec z plotny a ponorným mixérem játra rozmixujte. Mixovat nemusíte úplně dohladka, ale neměly by tam být velké kusy jater. Směs pak přelijte do keramické misky a dejte ztuhnout do lednice alespoň na pět hodin.

Zkaramelizovaná cibule

Do nepřilnavého rendlíku nebo na nepřilnavou pánev dejte rozehřát máslo a olivový olej. Nakrájejte cibuli na půlkolečka a přidejte je do rozehřátého másla. Chvíli to spolu restujte a až bude cibule změklá, přisypte třtinový cukr. Stále to spolu míchejte, než se cukr roztopí. Pak přidejte trochu soli a vše pořádně ještě promíchejte. Nechte vychladnout a servírujte spolu s paštikou.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno