Pažitka
Název:

Pastinákový krém s jablky a pečenou cizrnou


Pastinákový krém s jablky a pečenou cizrnou


Ingredience:
Ingredience:
pastinák300 g
jablečné pyré3 - 4 lžíce
brambory2 ks
středně velká cibule1 ks
olej1 lžíce
vodacca 300 ml
smetana (sojová)2 lžíce
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
petrželka na ozdobu
Krutony:
cizrna1 plechovka
olivový olej dle potřeby
uzená paprika dle chuti
sůl dle chuti
Postup přípravy:

S pastinákem, lidově "pastiňákem" jsem se poprvé setkala úplně náhodou. Kupovala jsem v obchodě petržel a až doma jsem zjistila, že chutná nějak jinak... a ejhle, on to byl pastinák. Na první pohled vypadají podobně, rozdíl najdete především v chuti Pastinák má jemnější aroma, je sladší a připomíná spíš mrkev. Pastinák je výborný na přípravu polévek. Já jsem si ho oblíbila v kombinaci s jablíčky, které dodají polévce ten správný šmrnc. Na závěr přidávám do polévky pečenou cizrnu, která krásně křupe a nahradí tak klasické krutony.

Plechovku s cizrnou slijeme, propláchneme ji vodou a osušíme např. papírovou utěrkou. Cizrnu vsypeme do misky, přidáme olivový olej, uzenou papriku, sůl a vše pořádně promícháme tak, aby se cizrna v koření pěkně obalila. Nakonec cizrnu vysypeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 30 minut. Během pečení cizrnu na plechu párkrát promíchejte, aby se opekla ze všech stran. 

Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájený pastinák, brambory a za občasného míchání restujeme cca 5 minut. Zeleninu zalijeme vodou a pod pokličkou vaříme do změknutí. Uvařenou zeleninu rozmixujeme mixérem dohladka. K rozmixované polévce přidáme jablečné pyré, smetanu ochutíme ji solí, pepřem a krátce ji prohřejeme. Hotovou polévku naservírujeme do misek, posypeme opečenou cizrnou a ozdobíme petrželkou. 

Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Michaela Šupáková

    zavřít okno