Pažitka
Název:

Patizonová polévka s kořenovou zeleninou, tymiánem, pórkem, hroznovou šťávou, umeoctem a česnekem

bez lepku, mléka, vajec


Patizonová polévka s kořenovou zeleninou, tymiánem, pórkem, hroznovou šťávou, umeoctem a česnekem


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko Bio dle potřeby
patizon1/2 ks
petržel1 ks
celer30 g
střední mrkev3 ks
ymián dle chuti
hroznová šťáva z čerstvých hroznů20 ml
umeocet dle chuti
česnek dle chuti
menší pórek1/2 ks
sůl dle chuti
voda1 l
petrželová nať na ozdobení
Postup přípravy:

Máme tu podzim, sluníčka už příliš neužijeme, není nic lepšího na nevlídné počasí než polévka, která nás zahřeje. Navíc tymián se nám do polévky skvěle hodí nejen svoji chutí, ale i svými léčebnými účinky, které jsou velmi bohaté.

Tymián působí dezinfekčně proti parazitům, průjmům, nadýmáním a celkově zlepšuje trávení. Tymián ulevuje při chronických zánětech žaludku, také podporuje krevní oběh. To ovšem nejsou všechny jeho účinky. Tymián byl odpradávna považován za skvělý lék při kašli, který dokáže zmírnit. Současně pomáhá při bronchitidách a při léčbě černého kašle. Tymián dokáže uvolnit průdušky, což ocení především astmatici. Současně je tymián skvělé diuretikum, takže zbavuje těla zadržovaných tekutin a tím zmírňuje infekce močových cest, revmatismus a dnu. Přidáním česneku podpoříme imunitní systém, česnek uvádí do rovnováhy naši vnitřní mikroflóru, je mocným přírodním antibiotikem a silným spolubojovníkem proti bakteriím.

A nesmím se zapomenout zmínit o Umeoctu, který používám velmi ráda. Nejedná se ve skutečnosti o ocet, vzniká jako vedlejší produkt při výrobě nakládaných švestiček – umeboshi.
A jeho zdravotní účinky? 
Obsahuje kyselinu citrónovou – ulehčuje v tenkém střevu absorbci alkalických minerálních látek (např. železa, hořčíku) z ostatní potravy: vápník, draslík, železo.
Obsahuje velké množství minerálních látek, enzymů a vitamínů ve vstřebatelné podobě, působí v našem těle zásaditě. Zpomaluje stárnutí a pomáhá při kožních problémech. Pomáhá při bolestech hlavy, čistí krev, eliminují únavu, chrání tělo před vyčerpáním, obnovuje naši vitalitu a posiluje imunitu. Více o umeoctu ZDE.

Tato polévka je příjemná, má nasládlou chuť, je podtržená vůní česneku a tymiánu, jemně okyselená umeoctem. Mě velmi mile překvapila. Pokud nemusíte česnek, můžete přidat trošku čerstvého zázvoru, případně majoránkou místo tymiánu, i tak bude úžasná, prostě polévka, s kterou si můžete hrát. A jak na ní?

Očistíme si a pokrájíme pórek, který na Ghí orestujeme, přidáme oloupaný, vydlabaný patizon, očištěnou, pokrájenou mrkev, petržel, celer, společně prohřejeme a zalijeme vodou. Přidáme prolisovaný stroužek česneku, vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, přidáme tymián, šťávu z hroznů, dle chuti umeocet a dosolíme dle chuti. Umeocet je přirozeně slaný, proto dosoluji až na konec. Polévku krátce prohřejeme, dle chuti můžeme přidat pro dospělé ještě stroužek česneku. Je již na vás zda polévku rozmixujete do hladka nebo si ponecháte v polévce kousky zeleniny. Před servírováním ozdobíme čerstvou petrželovou natí, která je bohatým zdrojem vitamínu C a například vápníku.

Přeji dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno