Pažitka
Název:

Pečená dýně s cizrnou a tymiánem

veganský recept


Pečená dýně s cizrnou a tymiánem


Ingredience:
Ingredience:
dýně Hokaido1/2 ks
vařená (konzervovaná) cizrna200 g
česnek3 stroužky
olivový olej4 lžíce
uzená paprika1 lžička
tamari omáčka2 lžíce
tymián několik snítek
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Rychlá  jednoduchá jídla u mě poslední dobou vítězí a tvoří většinu mého jídelníčku. Nedám dopustit na jídla z jednoho hrnce, nebo v tomhle případě spíše z jednoho pekáčku. Jen vše naházíme do jedné nádoby, ochutíme a můžete si jít klidně číst nebo si zacvičit a pak už je přijdete k hotovému. Pokud taky trávíte celý den v práci a vracíte se domů až večer, určitě dobře znáte ty chvíle, kdy to poslední na co máte, po pověšení kabátu v chodbě, pomyšlení je složité vyváření. Přesně pro takové chvíle mám pro vás dnešní recept! Je to zdravá rychlovka, kterou si můžete udělat klidně i na několik dní dopředu a jen si ji brát v krabičkách do práce.

Pečená zelenina je celkově jedno z mých nejoblíbenějších jídel, ale dýně rozhodně patří na první příčky. Ale jen samotná zelenina by mě nezasytila, proto se k ní snažím přidat při vaření nějaký zdroj bílkovin. Občas to řeším hummusem nebo tvarohovým dipem, ale teď na podzim je jasnou volbou pečená cizrna. Ó můj bože, pokud jste ještě nezkoušeli péct cizrnu, určitě to musíte napravit, je to neskutečná dobrota. 

Já vím, říkáte si zase dýně (ale když ji miluješ, není co řešit), ale já se jí na podzim prostě nikdy nemůžu nabažit a chci se s vámi podělit o moje oblíbené recepty. Dýňová sezóna není nijak dlouhá a byla by škoda ji nevyužít, takže doufám, že si dýňové recepty užíváte jako já.

Dýni důkladně omyjeme, vydlabeme z ní semínka a nakrájíme ji na menší kostky. Česnek oloupeme a celé stroužky jen lehce rozmáčkneme, víc už je nekrájíme. Do větší mísy dáme pokrájenou dýni, cizrnu, česnek, uzenou papriku, olivový olej, tamari omáčku a lístky tymiánu. Nakonec vše lehce osolíme a opepříme a důkladně společně promícháme.

Směs nasypeme do většího pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečeme při 200 stupních přibližně 30 minut. V průběhu pečení dýni promícháme, aby se opekla rovnoměrně.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno