Pažitka
Název:

Pečená hlíva s bramboro-celerovými cmundičkami

vegetariánský recept


Pečená hlíva s bramboro-celerovými cmundičkami


Ingredience:
Na naložení hlívy:
hlíva ústřičná250 g
olivový olej4 pol. lžíce
česnek4 stroužky
sůl1/2 č. lžíce
pepř mletý1 špetka
kmín1 lžička
kmín drcený1 lžička
paprika sladká1 lžička
sušený medvědí česnek1 lžička
plnotučná hořčice1 lžička
kečup3 lžičky
Na cmundičky:
oloupané brambory630 g
očištěný celer270 g
očištěná mrkev80 g
česnek6 stroužků
kmín drcený1 lžička
majoránka2 lžičky
sůl1 malá lžička
cizrnová mouka8 pol. lžic
Postup přípravy:

Celkem často se setkávám s otázkou, co z hlívy? Popravdě taky toho z ní doma moc nevaříme, guláš a paštika to jistí. Občas to chce ale nějakou obměnu. A když je k té obměně příloha jako cmunda (nebo taky bramborák) bez oleje, nemůže odmítnou snad vůbec nikdo. Jinak teda je za mě hlíva jedna z nejlepších hub, je to jedna z hub, na kterých jsem se vlastně učila houby jíst. Je ale potřeba umět si s ní trošku poradit, když se špatně upraví může být dost tuhá a to není u dobrého jídla zrovna žádoucí. Důležité je, před úpravou z hlívy odřezat konce (spodek té bílé části), protože to je ta nejtužší část z celé houby. (U tohohle receptu je to ale zrovna celkem jedno.) No a pak už se s ní poperete celkem snadno.

Hlíva:
Hlívu omyjete, osušíte a rozeberete na jednotlivé kousky. Větší kousky ještě podél rozpůlíte.
Do menší mísy prolisujete česnek a přidáte k němu ostatní suroviny na hlívu. Vše důkladně promícháte a přidáte hlívu, kterou směsí obalíte.
Mísu uzavřete nebo zakryjete folií a dáte do ledničky.
Druhý den hlívu rozprostřete na plech vystlaný pečícím papírem, zalijete zbytky marinády z mísy a dáte péct na 180°C na přibližně 40-45 minut.

Cmundičky:
Celer, brambory a mrkev nastrouháte na jemném struhadle do větší mísy. Přidáte prolisovaný česnek, kmín, majoránku a sůl. Směs důkladně promícháte a necháte asi 30 minut ležet. Před opékáním do směsi vmícháte mouku a můžete začít opékat. Na rozpálenou teflonovou pánev tvoříte malé (a tenké) placičky, které opečete z obou stran dozlatova. Na pánev není nutné lít olej, cmundičky se opečou a jdou krásně od pánve i bez toho.
Pokud ale máte raději olejem nacucanou cmundu (jo má to své kouzlo), klidně cmundičky smažte na oleji, jak jste zvyklí.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Veronika Svitáková

    zavřít okno