Pažitka
Název:

Pečená kachna s jablky, červeným zelím a bramborový knedlík


Pečená kachna s jablky, červeným zelím a bramborový knedlík


Ingredience:
Ingredience:
kachna1 ks
jablka3 - 4 ks
sůl dle chuti
celý kmín dle chuti
Červené zelí:
červené sterilované zelí1 sklenice (640g)
malá cibule1 ks
sůl dle chuti
cukr dle chuti
sádlo dle potřeby
kmín dle chuti
ocet dle chuti
hladká mouka dle potřeby
Bramborové knedlíky:
brambory uvařené ve slupce500 g
hrubá moukacca 150 g
vejce1 ks
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Konečně je tady víkend! A bude to dokonce víkend prodloužený, díky svátku - tak co si udělat sváteční oběd?

Pečená kachna

Pokud má kachna droby, tak je vyjměte ven a uschovejte na polévku. Kachnu omyjeme, vložíme do pekáče, osolíme, zvenčí i uvnitř a okmínujeme. Jablka oloupeme a vložíme do vnitřku kachny. Pak již jen podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme podle velikosti kachny, na 220°C minimálně 60 minut do měkka. Průběžně podlíváme a přelíváme kachnu výpekem. Na konec odklopíme víko pekáče a necháme zezlátnout kůrčičku.

VENDY TIP! 
A kdo si chce šťávičku ke kachně vytunit, tak výpek slijeme, odebere přebytečný tuk a zahustí šťávičku jíškou. A co s přebytečným tukem? No přeci do sklenice, nechat vychladnout a pak šup do lednice! Pak již jen sádlo namažeme na chleba, osolíme a poklademe cibulí - to je teprve mňamka!

Červené zelí

Nejdříve slijeme lák ze zelí a necháme jej okapat. Na sádle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme zelí, osolíme, okmínujeme, zakápneme trochu octem a přisypeme cukr a nakonec zaprášíme moukou.

Bramborové knedlíky

Brambory nastrouháme a vysypeme doprostřed válu, uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce, které osolíme, aby zůstalo krásně žluté, osolíme trochu i brambory a přidáme mouku. Vypracujeme husté hladké těsto, ze kterého vyválíme válečky, které už jen uvaříme ve vodě.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno