Pažitka
Název:

Pečená květáková polévka s chilli, mrkví a kapustou


Pečená květáková polévka s chilli, mrkví a kapustou


Ingredience:
Ingredience:
menší květák1 ks
kurkuma2 lžičky
česnek2 stroužky
drcený kmín1/2 lžičky
mletá paprika1/2 lžičky
chilli1/3 lžičky
olej3 lžíce
velká červená cibule1 ks
kapusta pokrájená na nudličky (vykrojíme košťál)3 velké listy
velká mrkev pokrájená na půlkolečka3 ks
zeleninový vývar nebo horká voda s bujonem2 l
sůl dle chuti
pepř dle chuti
pažitka dle chuti
slunečnicová semínka dle chuti
Postup přípravy:

Tip pro vás z mé kuchyně. Sobotní hustá, zahřívací, obědová polévka. Určitě vyzkoušejte, je moc dobrá a skvěle zasytí.

Růžičky květáku dáme na plech. Promíchejte v míse s kurkumou, s plátky česneku, kmínem, paprikou, chilli, špetkou soli a olejem.

Troubu si předehřejeme na 200°C.

Plech s květákem vložíme do trouby a pečeme 25 minut, až květák zezlátne a zkřehne. Necháme trošku vychladnout a pak šťouchadlem nebo vidličkou podrtíme/promačkáme.

Mezi pečením si připravíme vývar se zbytkem zeleniny. Do hrnce dáme kapku oleje, pokrájenou cibulku orestujeme a přidáme okrájenou mrkev a kapustu. Vše restujeme asi 5 minut a zalijeme vývarem, nebo vodou s bujonem. Vaříme 10 - 15 minut. Poté vložíme do polévky promačkaný květák a společně povaříme 15 - 20 minut.

Dochutíme solí a pepřem. 

Po nandání do talíře zasypeme semínky a čerstvou pažitkou. 

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Lucie Jahelková

    zavřít okno