Pažitka
Název:

Pečená řepa s tymiánem


Pečená řepa s tymiánem


Ingredience:
Ingredience:
střední červená řepa4 ks
česnek1 palice
sůl1 lžička
hořčičná semínka1 lžíce
sušený tymián1 lžíce
balzamikový ocet5 lžic
kokosový olej2 lžíce
citronová šťáva2 lžíce
Postup přípravy:

Protože se nám blíží léto a čas salátů a lehkých jídel, dostalo se na řadu zpracování posledních zbytků červené řepy. Řepa už bohužel není po dlouhé zimě tak chutná za syrova, jak jí mám v oblibě, proto jsem tentokrát zvolila úpravu pečením. 

Mimo to jsem se vydala na "lov" jedlých rostlinek, tak z toho na talíři vznikla barevně zajímavá kombinace. Nebojte se sbírat kytičky, které nám příroda nabízí. Lidé je konzumovali vždy, jejich divokost nám dává spousty energie a výživných látek. Navíc naprosto zadarmo a s bonusem dobrého pocitu z hezké procházky.

A ne, nevadí mi, že tu pampelišku možná před tím ožužlávala srnka. Když si představím, co všechno se dělá s kupovanou zeleninou od pěstování, přes cestu do obchodu, skladování,  až po manipulaci v samotném krámě, je nějaké znečištění od zvířat jen slabým odvárkem. Všeho moc škodí, i té čistoty. Proto hurá na kytičky, imunitní systém vám bude nesmírně vděčný.

Jídlo bylo díky kytičkám úžasně fotogenické, tak se omlouvám za tu nálož fotek :o

Postup:

  1. Řepu oloupejte a nakrájejte na větší kusy.
  2. Česek rozeberte na stroužky a oloupejte.
  3. Nakrájenou řepu smíchejte s celými stroužky česneku, solí, hořčičnými semínky, tymiánem, octem a pořádně promíchejte.
  4. Ustřihněte si větší kus alobalu a ten "vymažte" kokosovým olejem. Navrstvěte připravenou směs, přidejte zbylý olej a zabalte.
  5. Mě se balíček rozpadal, tak jsem musela zabalit ještě do jedné vrstvy alobalu.
  6. Balíček přeneste na plech a dejte péct do trouby předehřáté na 180°C asi na 45 minut.
  7. Po vyndání z trouby přidejte šťávu z citrónu a promíchejte.

Řepu podávejte jako přílohu třeba k nějakému nákypu nebo placičkám. Moc dobrá je i jako lehká večeře, jen smíchaná s pampeliškovými listy (rukolou) a posypaná opraženými vlašskými ořechy.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Petra Schlesingerová

    zavřít okno