Pažitka
Název:

Pečená zelenina s vepřovou panenkou


Pečená zelenina s vepřovou panenkou


Ingredience:
Ingredience:
červená řepa2 ks
květák1/2 ks
červená cibule4 ks
olivový olej2 - 3 lžíce
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
tymián2 - 3 lžičky
vepřová panenka600 - 800 g
Postup přípravy:

Skvělý způsob jak zpracovat sezónní zeleninu je její upečení v troubě. Takto upečená zelenina je výbornou přílohou k masu nebo si ji můžete dát jako teplý zeleninový salát. Dnes jsem využila červenou řepu, květák a červenou cibuli.

Nejprve si rozpálíme troubu na 200 stupňů. Na pekáček vyložený pečícím papírem si dáme omyté řepy, které pokapeme 2 lžícemi olivového oleje, osolíme, opepříme a dáme péct do rozehřáté trouby. Pečeme cca 30 minut. Poté řepu opatrně vyndáme a na prkénku okrájíme slupku a nakrájíme na větší kostky.

Poté k řepě přidáme oloupanou a na měsíčky rozebranou červenou cibuli a na růžičky rozebraný květák. Zeleninu opět pokapeme olivovým olejem (1 lžíce), ve kterém jsme si rozmíchali sušený tymián, posolíme a opepříme. Tímto zeleninu pokapeme a promícháme, aby se zelenina obalila směsí oleje a tymiánu. Pečeme dalších cca 30 minuti do změknutí zeleniny. Občas zeleninu promícháme, aby se pekla rovnoměrně. 

Mezitím, co se peče zelenina, si očistíme vepřovou panenku. Buď si ji můžeme rozdělit na menší kousky tzv. miňonky, nebo necháme celý špalík. Pouze osolíme a opepříme a opečeme na pánvi s trochou oleje. Propečení záleží na Vaší chuti. Poté panenku necháme ještě chvíli na pánvi, a pakliže máme celý špalík, tak nakrájíme, aby nám nevytekla šťáva.

Servírujeme upečenou zeleninu společně s nakrájenými plátky panenky (nebo miňonky). Můžeme zakápnout olivovým olejem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno