Pažitka
Název:

Pečené brambory plněné hráškovým hummusem

veganský recept


Pečené brambory plněné hráškovým hummusem


Ingredience:
Ingredience:
středně velké brambory6 ks
česnek3 stroužky
olivový olej1 lžíce
rozmarýn dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Hummus:
cizrna200 g
hrášek100 g
tahini1 lžička
citron1 ks
česnek1 stroužek
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olivový olej2 lžíce
Postup přípravy:

Někdy prostě není chuť na složité vyvařování, to určitě všichni známe. Právě pro takové chvíle je dnešní recept. Pečené brambory jsou asi to nejjednodušší jídlo, co znám...a možná zároveň i to nejlepší. Když jsem opravdu hodně líná, hodím brambory do trouby a připravím k nim jen nějaký dip a večeře je na světě. Nedávno jsem je zkusil naplnit hráškovým hummusem a musím se s vámi o ten zázrak podělit. Hummus miluju snad na všechny způsoby, ale hráškový jsem si poslední dobu opravdu zamilovala. Nejen, že mu hrášek dodá krásnou zelenou barvu, ale hlavně cizrnu krásně odlehčí. Hrášek má teď sezónu a seženete všude i čerstvý, použít ale samozřejmě můžete i mražený.

A pokud se vám nechce péct s bramborami, dejte si hummus jen tak jako dip k zelenině nebo jako omáčku na těstoviny.

Brambory omyjeme a položíme je na plech s pečícím papírem. Na několika místech je propíchneme vidličkou a pak každou potřeme stroužkem česneku, který jen rozmáčkneme nožem. Nerada dávám na brambory utřený česnek, protože se na něm často speče a zhořkne. Když se ale jen potře, brambora nasákne jen lehce česnekovou vůni, což mám ráda. Brambory zlehka potřeme olejem, posypeme rozmarýnem, solí a pepřem. Rozmáčklé stroužek česneku poházíme okolo a vše přiklopíme alobalem. Dáme péct na 200 stupňů cca na 30 minut, pak odklopíme alobal a pečeme ještě 15 minut. Dob pečení závisí hodně na velikosti brambor, zkrátka je kontrolujte, dokud nebudou uvnitř měkké a na povrchu opečené.

Na hummus budeme potřebovat uvařenou nebo konzervovanou cizrnu, kterou propláchneme a nasypeme do mixéru. Přidáme k ní zelený hrášek, česnek, tahini pastu, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a čerstvě mletý pepř. Vše společně rozmixujeme. 

Upečené brambory už jen uprostřed rozřízneme a naplníme hummusem.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno