

| Čočkové nočky: | |
| červená čočka | 60 g |
| menší cibule | 1 ks |
| olej | 1 lžíce |
| kurkuma | 1/2 lžičky |
| sůl | špetka |
| vývar nebo voda | na podlití |
| lučina | 1 lžíce |
| Mrkvový dip: | |
| očištěná mrkev | 100 g |
| olej | 1 lžíce |
| sůl | špetka |
| pepř | špetka |
| bílý jogurt | 2 - 3 lžíce |
| koriandr | snítka |
Díky tomu, že je červená čočka loupaná, je jedinou luštěninou, která nenadýmá.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Mrkev nakrájíme na 1 cm silné plátky a smícháme s olejem, solí a pepřem. Plech vložíme pečícím papírem, rozložíme na něj mrkev a dáme na půl hodiny péct.
Cibuli nakrájíme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm orestujeme dozlatova. Čočku propláchneme a vložíme na pánev, podlijeme vodou nebo vývarem, osolíme, přidáme kurkumu a za občasného podlévání a míchání vaříme doměkka. Tekutinu vyvaříme, čočku odstavíme a necháme zchladnout. K čočce přimícháme lučinu, případně dosolíme a pomocí lžic tvoříme nočky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Z trouby vyndáme mrkev a vložíme dovnitř nočky. Pečeme asi 20 minut.
Mrkev přendáme do misky a necháme vychladnout. Poté přidáme jogurt a tyčovým mixérem rozmixujeme. Koriandr nasekáme najemno a přimícháme ke směsi, dosolíme.
Podrobné info: