Pažitka
Název:

Pečené čočkové nočky s mrkvovým dipem


Pečené čočkové nočky s mrkvovým dipem


Ingredience:
Čočkové nočky:
červená čočka60 g
menší cibule1 ks
olej1 lžíce
kurkuma1/2 lžičky
sůl špetka
vývar nebo voda na podlití
lučina1 lžíce
Mrkvový dip:
očištěná mrkev100 g
olej1 lžíce
sůl špetka
pepř špetka
bílý jogurt2 - 3 lžíce
koriandr snítka
Postup přípravy:

Díky tomu, že je červená čočka loupaná, je jedinou luštěninou, která nenadýmá.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Mrkev nakrájíme na 1 cm silné plátky a smícháme s olejem, solí a pepřem. Plech vložíme pečícím papírem, rozložíme na něj mrkev a dáme na půl hodiny péct.

Cibuli nakrájíme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm orestujeme dozlatova. Čočku propláchneme a vložíme na pánev, podlijeme vodou nebo vývarem, osolíme, přidáme kurkumu a za občasného podlévání a míchání vaříme doměkka. Tekutinu vyvaříme, čočku odstavíme a necháme zchladnout. K čočce přimícháme lučinu, případně dosolíme a pomocí lžic tvoříme nočky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Z trouby vyndáme mrkev a vložíme dovnitř nočky. Pečeme asi 20 minut.

Mrkev přendáme do misky a necháme vychladnout. Poté přidáme jogurt a tyčovým mixérem rozmixujeme. Koriandr nasekáme najemno a přimícháme ke směsi, dosolíme.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Martina Lancingerová

    zavřít okno