Pažitka
Název:

Pečené kuřátko plněné nádivkou


Pečené kuřátko plněné nádivkou


Ingredience:
Kuře:
celé kuře1 ks
koření - směs na pečené kuře dle chuti
máslo kousek
sůl dle chuti
cukr dle chuti
Nádivka:
rohlík8 ks
mléko250 ml
máslo2 lžíce
vejce (kolik kusů pečiva, tolik vajec)8 ks
uzené maso nebo slanina250 g
posekané čerstvé bylinky hrst
majoránka dle chuti
muškátový oříšek dle chuti
česnek dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

S BÍLOU SOBOTOU se pojí zvyk zvaný "chodníčky lásky" nebo "chodníčky zamilovaných“. Mladí zamilovaní chlapci malovali či vysypávali pískem chodníček, který vedl k domu jejich milé. A jelikož u mě vítězí láska k dobrému jídlu, protože přeci jen „láska prochází žaludkem“ zavedl mě chodníček lásky kam jinam, než do kuchyně Měli jsme dnes pečené kuře, plněné nádivkou a byla to dobrota!

Nejprve si kuře dobře omyjeme a necháme okapat. Pekáč vymažeme máslem, vložíme do něj plátek másla a na něj položíme kuře. Poté osolíme a přidáme směs na pečené kuře.

Teď si připravíme nádivku. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Smícháme mléko s trochou rozpuštěného másla a se žloutky, osolíme, opepříme, přidáme majoránkou, muškátovým oříšek, prolisovaný česnek a zelené bylinky – kopřivy a petrželku. Směs nalijeme na pokrájené rohlíky, přidáme na jemno rozkrájenou vypraženou slaninu, nebo na malé kousky pokrájené uzené maso a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh ušlehaný ze všech bílků. Takto připravenou nádivku plníme do kuřete.

Poté podlijeme vodou, přikryjeme a pečeme asi 30 minut na 200°C. Poté odkryjeme a pečeme ještě 30 minut. Průběžně přelíváme výpekem, aby se udělala kůrčička hezky křupavá a do zlatova.

VENDY TIP! Na jaře, nahraďte čerstvé bylinky do nádivky, posekanými mladými kopřivami, nebo listovým špenátem.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno