

| Ingredience: | |
| malé kuřátko či půlka většího | 1 ks |
| citrony | 2 ks |
| česnek (přepůlený napříč) | 2 palice |
| větší červená cibule | 1 ks |
| máslo | 2 lžíce |
| sůl | dle chuti |
| čerstvě namletý pepř | dle chuti |
| tymián | hrst |
| bílé víno | 1/2 hrnku |
| vývar | 1/2 hrnku |
| Kaše: | |
| dýně Hokkaido | 1/2 ks |
| větší brambora | 1 ks |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| máslo | dle potřeby |
Od února se vyhýbám alkoholu. Fajn, cítím se svěže, lehce, kocovina mi nekazí plány, myslí mi to jako za studentských let. Jenže co s těmi železnými zásobami výtečného vína? Myslím, že alkohol v jídle se nepočítá. A tak tu máme kuře na citronech, přičemž omastek jsem svařila právě s vínem. Hmmm, mňam!
Předehřejeme troubu na 220°C. Kuře dobře omyjte, zbavte nečistot a tučných částí. Vložte jej do pečící mísy, osolte, popepřete a do něj, či pod něj vložte jeden na měsíčky nakrájený citron, většinu tymiánu a česnek z půl palice zbavené slupek. Poklaďte na kuře plátky másla, podlijte jej vodou a kolem něj rozložte zbylé přepůlené palice česneku, na čtvrtky nakrájenou červenou cibuli, čtvrtky citronu, posypte tymiánem, případně ještě pepřem a solí. Dejte péct přikryté alobalem minimálně na 1,5 hodiny.
Cca po hodině pečení si připravte kaši. Nakrájejte dýni na kostičky, brambor na ještě menší kostičky a dejte vařit do osolené vody. Jakmile bude vše měkké (dýně bude zřejmě dříve, nevadí), slijte, přidejte máslo a rozmačkejte na kaši. Ochuťte solí, pepřem dle chuti a máte hotovo. Žádné mléko není třeba.
Poté zpět ke kuřeti. V rendlíku svařte vývar od kuřete a víno a při varu zredukujte toto množství na polovinu (cca 5 minut). Podlévali-li jste málo a šťávy není dostatek, můžete přidat trochu vývaru z kostky. Šťávou pak polijte jak kuře, tak i kaši.
Dobrou chuť!
Podrobné info: