Pažitka
Název:

Pečené vepřové se smetanovou cuketou, batátové nočky


Pečené vepřové se smetanovou cuketou, batátové nočky


Ingredience:
Ingredience:
vepřová kýta750 g
růžová sůl dle chuti
drcený kmín dle chuti
sušený drcený česnek dle chuti
sladká mletá paprika dle chuti
Smetanová cuketa:
máslo20 g
cuketa400 g
smetana ke šlehání100 - 150 ml
čerstvé oregano velká hrst
růžová sůl dle chuti
bílý pepř dle chuti
Batátové nočky:
batáty450 g
špaldová moukacca 300 g
olej1 lžíce
růžová sůl dle chuti
bílý pepř dle chuti
sušený drcený česnek dle chuti
Postup přípravy:

Opět jsem na dietě, ale nebojte, doma rozhodně nestrádají. A já jen tiše závidím.

Maso očistíme, ze všech stran osolíme a posypeme paprikou, kmínem a česnekem. Vložíme do pekáče a podlijeme přibližně 1dcl vody. Přiklopíme a pečeme při 150 stupních 3 hodiny. 
Podle potřeby podléváme a před koncem pečení odkryjeme, aby maso pěkně zčervenalo.
Pokud máte problém se sušší kýtou, použijte plec.

Batáty oloupeme a uvaříme na páře doměkka. Rozmačkáme a necháme zchladnout. Mezitím si dáme vařit vodu se solí. 
Do vychladlých rozmačkaných batátů přimícháme sůl, pepř a česnek a postupně zapracováváme mouku, až vznikne nelepivé těsto. 
Rozdělíme na 4 části a z každé vyválíme "hada" o průměru 2cm. Odkrajujeme nočky, které ihned vkládáme do vroucí vody. Po chvíli je ode dna odlepíme vidličkou. 
Po vyplavání vaříme ještě 3-5 minut. V míse pokapeme olejem, aby se neslepily.

Cuketu nastrouháme i se slupkou a na másle restujeme. Osolíme, opepříme, přidáme oregano a dusíme 5-10 minut. Většinou není třeba podlévat, cuketa sama pustí šťávu.
Nakonec přilijeme smetanu, vše rozmixujeme a už jen krátce prohřejeme.

Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno