

| Základ: | |
| oříškové sušenky Bebe Dobré ráno | 1 balení | 
| ořechy - mandle a lískové | 1 a 1/2 hrsti | 
| cukr | 3 lžíce | 
| rozpuštěné máslo | 4 lžíce | 
| hladká nebo celozrnná pšeničná mouka | 4 lžíce | 
| sůl | špetka | 
| Cheesecake: | |
| ricotta | 2 balení (cca 400 - 450g) | 
| cream cheese | 250 g | 
| třtinový cukr | 3/4 hrnku | 
| hladká mouka | 1 a 1/2 hrnku | 
| vejce (bílky a žloutky zvlášť) | 5 ks | 
| domácí dýňové pyré | cca 300 - 350 g | 
| vanilkový extrakt | 1 lžička | 
| skořice | 1 vrchovatá lžíce | 
| perníkové koření nebo lépe směs koření pumpkin spice | 1 lžička | 
| sůl | 2 špetky | 
| Dýňová šlehača: | |
| vychlazená smetana 33% | 200 ml | 
| dýňové pyré | 2 lžíce | 
| cukr moučka | 1 lžíce | 
| vanilkový extrakt | 1 lžička | 
| skořice | 1/2 lžičky | 
| perníkové koření | 1 lžiča | 
| kvalitní hořká čokoláda | 4 čtverečky | 
| máslo | 1 lžička | 
Sezóna dýni je na svém vrcholu a u nás doma o ně opravdu nemáme nouzi. Dýni hokaido pěstujeme na zahradě a kdyby to bylo náhodou málo, většinou mi dorazí i ve farmářské bedýnce. Já jsem prozatím většinou dělala hlavně dýňovou polévku, protože ta je u nás doma hodně oblíbená, ale dýně to není jenom polévka nebo pyré, možností je mnohem víc. Ne že bych nějak holdovala americké kuchyni, ale co se týká vaření s dýní, dá se tam docela dobře inspirovat. Však celý podzim až do Halloweenu se dýním v Americe v podstatě nevyhnete a oproti Evropě je to velmi oblíbená surovina i do sladkých pokrmů. Začíná to dýňovými koláči a sušenkami, pokračuje to muffiny a palačinkami a končí to slavným dýňovým kafem ze Starbucksu. No a proto jsem se rozhodla, že musím nějaký dezert také vyzkoušet a posoudit, jak dýně v chuti ladí. Přece jenom se musím přiznat, že mám ohledně dýně trochu zajetý stereotyp a použití ve sladké kuchyni jsem se dlouho bránila. Nakonec jsem ale upekla pořádný dýňový cheesecake, který jsem doplnila dýňovou šlehačkou a výsledek byl více než ucházející. Ricotta použitá v dortíku vytváří krásně krémovou, ale pevnou strukturu a dýně dodává neobyčejnou a zajímavou chuť. Jestliže chcete vyzkoušet něco nového a neotřelého, určitě se do tohoto cheesecake pusťte, budete velmi mile překvapeni!
Na základ dortu si smícháme v mixéru ořechy, nalámané sušenky, mouky a koření a dobře rozmixujeme dohromady, Přidáme rozpuštěné máslo a důkladně promícháme. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a oříškové těsto rovnoměrně rozdělíme na dno a okraje formy a dobře přimáčkneme. Poté dáme do ledničky alespoň na 40 minut uležet.
Na cheesecake smícháme ve velké míse suché suroviny - mouku, sůl, cukr a koření a dáme stranou. V robotu důkladně smícháme ricottu a cream cheese, přidáme dýňové pyré a znovu necháme spojit v robotu, poté přimícháme žloutky a vanilkový extrakt. Nakonec přisypeme i suché ingredience a důkladně spojíme v hladké, krémové těsto. V jiné míse vyšleháme bílky dotuha a stěrkou opatrně přidáme k sýrové směsi.
 Troubu rozehřejeme na 180 °C. Krémovou směs nalijeme na základ do formy a dáme péct minimálně na hodinu až 90 minut, dokud střed dortu nebude téměř pevný. Upečený cheesecake vyjmeme z trouby a necháme kompletně vychladnout.
 Na dýňovou šlehačku nejdříve dotuha ušleháme smetanu, ke které přidáme dýňové pyré i ostatní ingredience a znovu krátce prošleháme. Na vychladlý dort nanášíme buď lžící, nebo pomocí zdobícího sáčku. Nakonec rozehřejeme čokoládu společně s máslem a tekutou čokoládou dort postříkáme. Cheesecake je samozřejmě nejlepší vychlazený.
Dýňové pyré
 Jednu středně velkou dýni rozčtvrtíme, oloupeme a zbavíme semen. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a lehce pokapeme kvalitním olivovým olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 10 - 15 minut, dokud dýně nebude měkká, necháme zcela zchladnout. Dýni nakrájíme na menší kousky, přidáme 1 - 2 dcl vody (podle potřeby) a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Skladujeme v uzavíratelné nádobě v lednici, kde vydrží několik dní. Použití je rozmanité.