Pažitka
Název:

Pečený králík s tymiánovým zelím


Pečený králík s tymiánovým zelím


Ingredience:
cibule2 větší
česnek6 stroužků
kmín2 lžíce
sůl špetka
zelí1/2 hlávky
cibule2 menší
sušený tymián1 lžička
cukr krupice dle chuti
hladká mouka1-2 lžíce
voda na podlití
olej nebo sádlo2 lžíce
mletý kmín1 lžička
bramborový knedlík
králík1 ks
Postup přípravy:

Receptů na kraličí maso je nepřeberné množství, ale zkuste ten můj, myslím, že si opravdu pochutnáte.

Naporcovaného králíka řádně osolíme, potřeme utřeným česnekem a okmínujeme. Na dno pečící nádoby rozprostřeme na půlkroužky pokrájenou cibuli. Pak přidáme kousky králíka, podlijeme vodou. Pečeme na 180 stupňů, cca. 2h., dokud není masíčko měkké.

Cibule si oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na jemné nudličky. V širším kastrolu si mírně rozehřejeme tuk, přidáme pokrájenou cibuli a pomalu jí restujeme do sklovata.

Hlávku zelí očistíme, překrájíme na čtvrtiny a ty nakrájíme na jemné nudličky. Na sklovatou cibuli si přidáme zelí a necháme restovat. Poté přidáme lžíci cukru a za stálého míchání ho necháme v hrnci roztavit do světlé barvy. Zelí se nám tím krásně obalí. Poté přidáme tymián, kmín, promícháme a ihned zalijeme vodou do třetiny výšky zelí. Zelí zlehka osolíme a dusíme asi 5 min. bez poklice - uniknou tak výpary a zelí tolik nenadýmá. Poté ze zelí vydusíme všechnu vodu a zlehka jej za stálého míchání zasypeme moukou. Mouka se tak nabalí na zelí a nedělá hrudky. Vše pár min orestujeme a pak podlijeme studenou vodou opět do třetiny výšky zelí. Zelí necháme ještě asi 10 min. dusit a pak jej dochutíme solí, cukrem a nakonec octem dle vlastní chuti.

Pečeného králíka servírujeme s bramborovým knedlíkem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Táňa Urbánková

    zavřít okno