cibule | 2 větší |
česnek | 6 stroužků |
kmín | 2 lžíce |
sůl | špetka |
zelí | 1/2 hlávky |
cibule | 2 menší |
sušený tymián | 1 lžička |
cukr krupice | dle chuti |
hladká mouka | 1-2 lžíce |
voda | na podlití |
olej nebo sádlo | 2 lžíce |
mletý kmín | 1 lžička |
bramborový knedlík | |
králík | 1 ks |
Receptů na kraličí maso je nepřeberné množství, ale zkuste ten můj, myslím, že si opravdu pochutnáte.
Naporcovaného králíka řádně osolíme, potřeme utřeným česnekem a okmínujeme. Na dno pečící nádoby rozprostřeme na půlkroužky pokrájenou cibuli. Pak přidáme kousky králíka, podlijeme vodou. Pečeme na 180 stupňů, cca. 2h., dokud není masíčko měkké.
Cibule si oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na jemné nudličky. V širším kastrolu si mírně rozehřejeme tuk, přidáme pokrájenou cibuli a pomalu jí restujeme do sklovata.
Hlávku zelí očistíme, překrájíme na čtvrtiny a ty nakrájíme na jemné nudličky. Na sklovatou cibuli si přidáme zelí a necháme restovat. Poté přidáme lžíci cukru a za stálého míchání ho necháme v hrnci roztavit do světlé barvy. Zelí se nám tím krásně obalí. Poté přidáme tymián, kmín, promícháme a ihned zalijeme vodou do třetiny výšky zelí. Zelí zlehka osolíme a dusíme asi 5 min. bez poklice - uniknou tak výpary a zelí tolik nenadýmá. Poté ze zelí vydusíme všechnu vodu a zlehka jej za stálého míchání zasypeme moukou. Mouka se tak nabalí na zelí a nedělá hrudky. Vše pár min orestujeme a pak podlijeme studenou vodou opět do třetiny výšky zelí. Zelí necháme ještě asi 10 min. dusit a pak jej dochutíme solí, cukrem a nakonec octem dle vlastní chuti.
Pečeného králíka servírujeme s bramborovým knedlíkem.
Podrobné info: