Pažitka
Název:

Pečený zázvorový čaj s citrusy


Pečený zázvorový čaj s citrusy


Ingredience:
Ingredience:
čerstvý zázvor1 kg
citron2 ks
limetka2 ks
rum / slivovice2 pol. lžíce
třtinový cukr800 g
badyán4 ks
skořice2 svitky
hřebíček15 ks
vroucí voda
Postup přípravy:

Přemýšlíte o dárcích na Vánoce? Máte rádi jedlé dárky, které jsou podomácku vyrobené ? A máte rádi štiplavý zázvorový čaj s citronem, který vás prohřeje až do morku kostí a zažehnává nachlazení ? Tak to jste otevřeli tenhle recept správně.

Zázvor oloupeme, jde to velmi dobře obyčejnou škrabkou na brambory. Nakrájíme ho do vyššího pekáče na tenké plátky ( cca 3mm ) . Z dobře omytých citrusů okrájíme kůru i s bílou slupkou a nakrájíme je na kostičky cca1x1cm, přidáme k zázvoru spolu s kořením.
Skořici rozlámeme na menší kusy. Z okrájené citrusové kůry ještě odřízneme bílou hořkou slupku a kůru nakrájíme na tenké proužky a vhodíme ke směsi.
Vše zasypeme třtinovým cukrem, zalijeme vodou do výše směsi a vložíme přikryté do trouby vyhřáté na 200C.
Pečeme zhruba 40 minut a dalších 20 minut odklopené.
Cukr musí být zcela rozpuštěný a měla by se vytvořit trošku sirupovitá konzistence.
Nakonec přidáme 2PL rumu, promícháme a horké plníme do sklenek.
Uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme takto zcela zchladnout.

Pokud si budete chtít udělat čaj , stačí na 250ml hrnek cca 2-3KL směsi včetně šťávy a zalijete pouze vroucí vodou.
Směs je hodně koncentrovaná a štiplavá, tak opatrně.

Samozřejmě sklenky jako dárky můžete nazdobit podle vkusu každého.

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno