Pažitka
Název:

Pečený zázvorový čaj s citrusy


Pečený zázvorový čaj s citrusy


Ingredience:
Ingredience:
pevný čerstvý zázvor1 kg
citrony2 ks
limetky2 ks
rum (popř. slivovice)2 lžíce
třtinový cukr800 g
badyán4 ks
skořice2 svitky
hřebíčekcca 15 ks
Postup přípravy:

Přemýšlíte o dárcích na Vánoce? Máte rádi jedlé dárky, které jsou podomácku vyrobené? A máte rádi štiplavý zázvorový čaj s citronem, který vás prohřeje až do morku kostí a zažehnává nachlazení? Tak to jste otevřeli tenhle recept správně. Nakupte zázvor, citrusy a voňavé koření a můžete začít, nedá to fakt skoro žádnou práci, takže opět můžu recept s klidným svědomím přidat ke kampani #santaclara společnosti @lidlčesko  #lidlcz, která chce pomoci všem ženám světa prožít #vanocebezstresu.

Zázvor oloupeme, jde to velmi dobře obyčejnou škrabkou na brambory. Nakrájíme ho do vyššího pekáče na tenké plátky (cca 3mm). Z dobře omytých citrusů okrájíme kůru i s bílou slupkou a nakrájíme je na kostičky cca1x1cm, přidáme k zázvoru spolu s kořením. Skořici rozlámeme na menší kusy. Z okrájené citrusové kůry ještě odřízneme bílou hořkou slupku a kůru nakrájíme na tenké proužky a vhodíme ke směsi. Vše zasypeme třtinovým cukrem, zalijeme vodou do výše směsi a vložíme přikryté do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme zhruba 40 minut a dalších 20 minut odklopené. Cukr musí být zcela rozpuštěný a měla by se vytvořit trošku sirupovitá konzistence. Nakonec přidáme 2PL rumu, promícháme a horké plníme do sklenek. Uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme takto zcela zchladnout.
Pokud si budete chtít udělat čaj, stačí na 250ml hrnek cca 2-3KL směsi včetně šťávy a zalijete pouze vroucí vodou. Směs je hodně koncentrovaná a štiplavá, tak opatrně.
Samozřejmě sklenky jako dárky můžete nazdobit podle vkusu každého. 

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno