Pažitka
Název:

Pelmeně


Pelmeně


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka1 kg
vejce3 ks
voda0,5 l
Náplň:
kvalitní hovězí maso (nejlépe vlastnoručně namleté)0,6 kg
kvalitní vepřové maso (nejlépe vlastnoručně namleté)0,4 kg
vejce1 ks
máslo50 g
cibule2 ks
česnek2 stroužky
sůl špetka
pepř špetka
bylinky dle chuti
Postup přípravy:

Jelikož rodina mého manžela pochází z Ruska, tak je skoro mojí povinností mít na blogu nějaký ruský recept. Vlastně ani nevím, co z toho, co jsem u nich doma jedla je typicky ruské.

V Čechách také říkáme, že naše typické jídlo je svíčková a přitom svíčková nepochází z Česka. Boršč známe také ruský, ale přitom ukrajinský a "nedejbože" český :) Je tu ale jedno jídlo, které je národním jídlem Slovanů (obyvatel z východní Evropy), není typicky ruské, ale není Rusa, který by ho neměl v mrazáku. Jsou to pelmeně.
 
Tyto knedlíčky můžeme znát z Číny jako "wontony", z Ukrajiny jako "vareniky" a z Ruska jako "pelmeně" a všechny spojují ingredience a podobný tvar. Vyrábí se z těsta (mouka, vajíčko, voda) a plní se hlavně masem (kombinace mletého hovězího, jehněčího a vepřového), ale také zeleninou či ovocem, jako višněmi.
 
Můžeme si je koupit již hotové a to v každém obchodě s ruskými potravinami, ale viděla jsem je i např. v Kauflandu (tam ta kvalita je ale všelijaká). Nejlepší však je vyrobit si je doma. Víme tak, co v nich je a můžeme si do nich dát jen to, co máme opravdu rádi.
 
A co k tomu potřebujeme? Ze začátku nám postačí ruce, váleček a sklenička. Vyválíme si z těsta tenkou placku, vykrojíme si skleničkou kolečko, na které naneseme náplň, placku přeložíme napůl a okraje spojíme prsty do nepropustného švu. Do této aktivity můžete zapojit celou rodinu a máte zábavu na mrazivé zimní víkendy.
 
Je ale možné si koupit tzv. "pelmeňovač". S tím je výroba rychlejší, komfortnější, ale vzhled už není tak domácký, či spíše velkovýrobní.
Já ho doma mám a ve fotopostupu uvidíte, o čem mluvím. Kdybyste měli zájem, poradím Vám, kde ho můžete sehnat.
 
Pelmeně si můžete rovnou uvařit nebo zamrazit. Pak je jistota, že během 10ti minut máte večeři na stole. Servírování je již na fantazii. Nejčastěji se však podávají polité máslem a se zakysanou smetanou. Já je osobně miluji i s majonézou či dijonskou hořčicí.
 
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Těsto:
Do velké misky vložíme mouku a vajíčka a trochu vody. Vše důkladně hněteme, chce to trpělivost a výdrž. Vodu přiléváme dle potřeby. Těsto musí mít konzistenci jako modurit, trochu žvýkačka. Prostě být pružné, hladké a nelepkavé.
Těsto si vložíme na prkénko, přikryjeme miskou a necháme odpočinout, než si připravíme náplň.
 
Náplň:
Rozpálíme si pánev, přidáme máslo a na minikostičky pokrájenou cibuli a restujeme. Vezmeme si větší misku, do ní vložíme maso, vejce, prolisovaný česnek, bylinky, sůl, pepř.
Když je cibulka zlatavá, stáhneme ji z plotýnky a necháme vychladnout. Poté ji přidáme k masu a vše důkladně propracujeme.
 
Teď si vezmeme kousek těsta a vyválíme si tenkou placku. Posypeme si pelmeňovač hladkou moukou a těsto přeneseme na něj.
A ihned si vyválíme stejně velkou druhou placku.
 
Rukou lehce zamáčkneme těsto do ďolíčků pelmeňovače a vkládáme do každého ďolíčku kuličku masa.
 
Vezmeme druhou placku a položíme ji na pelmeňovač plný masových kuliček. Dlaní zatlačíme kuličky do dírek pelmeňovače a přejedeme válečkem. Děláme to velmi důkladně a silou. Potřebujeme pelmeně protlačit skrz dírky a proříznout hrany pelemeně.

Poté odloupneme zbytečné okraje těsta. Vezeme pelměňovač  a vyklepáváme pelemeně. Když to nejde bouchneme krajem pelmeňovače o váleček a zkusíme je vymlátit.
 
Vypadnou nám takhle krásné a pravidelné pelmeně. Ty si poskládáme na prkénko a vložíme na mrazák. Samozřejmě v případě, že je chceme zamrazit. Až když jsou aspoň po okrajích zamražené, tak je můžeme přendat do pytlíčků. Jinak by se nám slepily.
 
Pokud si je chceme uvařit, tak si naplníme hrnec vodou. Já do vody přidávám Podravku či jiné koření. Ale můžete pouze bobkový list, nové koření a sůl. Těsto chytne trošku chuť po vodě.
Hrnec dáme vařit a když voda bublá, nasypeme do ní pelmeně. Až vyplavou na povrch, tak vaříme ještě cca 5 minut.
 
Poté scedíme a podáváme polité máslem, posypané pažitkou a přidáme zakysanou smetanu, majonézu, hořčici či jinou omáčku. Můžete si vyrobit domácí česnekovou nebo rajčatovou salsu.
Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Kuranova - Smooth cooking

    zavřít okno