

| Ingredience: | |
| hladká mouka | 500 g |
| vejce (dle velikosti) | 2 - 3 ks |
| vlažné mléko | 230 ml |
| olej | 150 ml |
| sůl | 2 lžičky |
| cukr | 1 lžička |
| droždí (už jsem dělala i z půl kostky, a taky se povedly) | 1 kostka (42 g) |
| vejce na potření | 1 ks |
| hladká mouka na posypání těsta před kynutím | hrst |
| mák, kmín, lněné semínko, slunečnice, strouhaný sýr... | na posypání |
Houstičky můžeme i zamrazit, nejlepší je to do dvou hodin po vyjmutí z trouby. Pak chutnají jako čerstvě upečené.
Do mísy nasypeme mouku (lepší je prosátá) a uděláme důlek, do nějž rozdrobíme kvasnice. Ty posypeme cukrem a přelijeme 5 lžícemi vlažného mléka. Ve zbytku mléka rozšleháme vidličkou vajíčka, přidáme olej a sůl. Vlijeme do mísy k mouce a dobře propracujeme (mně to trvalo asi 5 minut).
Povrch hladkého těsta posypeme trochou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout. Po vykynutí těsto v míse rukou několikrát přeložíme, aby se zase srazilo, a opět necháme v teple dokynout dalších 30 minut.
Troubu předehřejeme na 170°C. Na vále vytvoříme z těsta 12 bochánků (pro puntičkáře to bylo cca 85 g každá houstička) a necháme je dokynout na plechu. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a každý bochánek třikrát tupou stranou nože křížem prořízneme skoro až dolů, aby získaly tvar kaiserek. Posypeme a po 15 minutách dáme péct asi na 20 minut, dokud nezezlátnou.
Tip:
Pokud zbudou do druhého dne, což se stává málokdy, dám je do hrnce, přikryji utěrkou a pak poklicí a schovám do studené trouby.
Podrobné info: