Pažitka
Název:

Perníčky


Perníčky


Ingredience:
Ingredience:
vejce4 ks
rozpuštěné máslo250 g
hladká mouka650 g
moučkový cukr250 g
rozehřátý med130 g
prášek do perníku1/2 lžičky
skořice1 lžička
perníkové koření2 lžičky
vejce + 3 lžíce rumu na potření1 ks
Bílková poleva na zdobení:
bílek1 ks
moučkový cukr250 g
citronová šťáva dle chuti
Postup přípravy:

Šárka: "Hele, mám takovou tradici...před Vánocema ňákej víkend peču a ZDOBIM perníčky...nechceš se mnou?"
Já: ".....Šárko..?! Já nenakreslím ani pejska, aby to někdo poznal!"
Šárka: "Si blbá."

A tak jsme pekly, (já nadávala), ZDOBILY!! (já hodně nadávala), a nakonec se nám povedly fakt vynikající perníčky, co voněj máslem, medem a rumem! U druhýho zvonečku jsem s tím chtěla fláknout. "Dělej!", zařvalo monstrum naproti mně, který zdobilo už asi dvacátej perníček krásně úhledně. Tak jsem dělala... ty lehčí tvary. Výsledek je myslím uspokojivej a ten teror jí odpouštím za ty perníčkový nože, co mi vytvořila.

Vejce utřeme s cukrem, přidáme med, máslo, přimícháme zbylé ingredience a vypracujeme z nich hladké těsto. To zabalíme do potravinářské folie a dáme chladit do lednice tak na dvě hoďky, nejlépe do druhého dne. Těsto pak vyválíme asi na 0,5cm placku, ze které vykrajujeme perníčky, skládáme je na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 6-8 minut. Po vytažení z trouby potíráme ještě teplé rozšlehaným vejcem s rumem.

Polevu na zdobení připravíme z bílku, cukru a citronové šťávy tak, že vše vyšleháme metličkou do husté pěny. Tu pak plníme do kornoutu z papíru, na konci ustřihneme špičku a zdobíme, jak nám fantazie a šikovnost velí.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Mona Jaoua

    zavřít okno