

| Ingredience: | |
| polohrubá mouka | 600 g | 
| cukr krystal | 400 g | 
| kakao | 2 lžíce | 
| kypřící prášek do perníku | 1 sáček | 
| mléko | 400 ml | 
| olej | 200 ml | 
| vejce | 2 ks | 
| Do těsta: | |
| vlašské ořechy | dle chuti | 
| mandle | dle chuti | 
| rozinky | dle chuti | 
| kandované ovoce | dle chuti | 
| jablko nakrájené na kostičky | dle chuti | 
| Navrch: | |
| čokoládová poleva | dle chuti | 
| marmeláda | dle chuti | 
| strouhaný kokos | dle chuti | 
| karamel | dle chuti | 
Myslela jsem si, že recept na dobrý domácí perník má doma každý, je to pro mne taková česká klasika, takže jsem byla trochu překvapená, když mě o něj poprosila kamarádka. Doma sice perník pečou, ale z kupované směsi. Není špatný, ale domácí je prostě domácí. Já mám recept od maminky a patří mezi ty, ke kterým se neustále vracím. Nejradši mám variantu s hrozinkami a ořechy, tu jsem vždycky chtěla jako malá, u babičky jsme zas vždycky mívali čokoládu se strouhaným kokosem navrch. Protože jsem ale poslední ořechy spotřebovala na ořechovo-kávový dort (brzy bude i na blogu) a naopak mi z toho pečení zbyla karamelová omáčka, přihodila jsem do těsta jen hrozinky, zato navrch perníku jsem dala čokoládu, karamel a mandle. Zdá se, že to bude moje nová oblíbená kombinace.
Troubu předehřejeme na 180°C. Všechny suroviny smícháme, nalijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou (nebo vyložený pečícím papírem) a pečeme 30-40 minut. 
 
Zatímco perník chladnul, rozpustila jsem si v mikrovlnce 70 g čokolády a 35 g másla, oboje jsem pak smíchala do hladké polevy (množství stačí na menší plech, v tenké vrstvě, jinak ingredience navyšte zhruba o polovinu). Čokoládou jsem potřela ještě vlažný perník, posypala plátky mandlí a polila karamelem.