Pažitka
Název:

Perník


Perník


Ingredience:
Ingredience:
polohrubá mouka600 g
cukr krystal400 g
kakao2 lžíce
kypřící prášek do perníku1 sáček
mléko400 ml
olej200 ml
vejce2 ks
Do těsta:
vlašské ořechy dle chuti
mandle dle chuti
rozinky dle chuti
kandované ovoce dle chuti
jablko nakrájené na kostičky dle chuti
Navrch:
čokoládová poleva dle chuti
marmeláda dle chuti
strouhaný kokos dle chuti
karamel dle chuti
Postup přípravy:

Myslela jsem si, že recept na dobrý domácí perník má doma každý, je to pro mne taková česká klasika, takže jsem byla trochu překvapená, když mě o něj poprosila kamarádka. Doma sice perník pečou, ale z kupované směsi. Není špatný, ale domácí je prostě domácí. Já mám recept od maminky a patří mezi ty, ke kterým se neustále vracím. Nejradši mám variantu s hrozinkami a ořechy, tu jsem vždycky chtěla jako malá, u babičky jsme zas vždycky mívali čokoládu se strouhaným kokosem navrch. Protože jsem ale poslední ořechy spotřebovala na ořechovo-kávový dort (brzy bude i na blogu) a naopak mi z toho pečení zbyla karamelová omáčka, přihodila jsem do těsta jen hrozinky, zato navrch perníku jsem dala čokoládu, karamel a mandle. Zdá se, že to bude moje nová oblíbená kombinace.

Troubu předehřejeme na 180°C. Všechny suroviny smícháme, nalijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou (nebo vyložený pečícím papírem) a pečeme 30-40 minut. 

Zatímco perník chladnul, rozpustila jsem si v mikrovlnce 70 g čokolády a 35 g másla, oboje jsem pak smíchala do hladké polevy (množství stačí na menší plech, v tenké vrstvě, jinak ingredience navyšte zhruba o polovinu). Čokoládou jsem potřela ještě vlažný perník, posypala plátky mandlí a polila karamelem.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno