

| Ingredience: | |
| špaldová mouka typ 630 | 255 g |
| mléko | 240 ml |
| vejce | 2 ks |
| tuk (Hera máslová) | 100 g |
| třtinový cukr | 100 g |
| povidla nebo marmeláda | 2 - 3 lžíce |
| jedlá soda | 1/2 ks |
| skořice | 1 lžička |
| koření do perníku | 1 lžička |
| kakao | 2 lžíce |
| sůl | špetka |
| prášek do perníku | 1/2 ks |
| Poleva: | |
| vysokoprocentní čokoláda | 70 g |
| povidla na potření perníku | dle chuti |
Dlouho jsem nepekla perník. Ani nevím proč, když je to ve výsledku taková dobrota. Využila jsem zbytek domácích povidel a přidala je přímo do perníku. Díky nim je perník krásně vláčný a má pro mě příjemnou povidlovou chuť. Navrch si můžete dát porci povidel navíc nebo si udělat čokoládovou polevu. S čoko polevou mi to trochu připomenulo ty malé perníky s náplní, co jsme jedly jako malé děti.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Nejprve si v jedné míse smícháme mouku, jedlou sodu, prášek do perníku, kakao a koření (skořice, koření do perníku) a špetku soli. Vytvoříme tzv. "suchou směs". V druhé míse si vyšleháme vejce s cukrem a pak přidáme povidla, promícháme a postupně přisypáváme suchou směs a přiléváme mléko. Pomalu promícháváme. Těsto nalijeme na menší plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaným tukem a vysypaný hrubou moukou, nebo kokosem), rozetřeme a pečeme na 180 stupňů nejprve 20 minut a pak teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme ještě 10 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda je již perník upečený, pokud se nám těsto nelepí, je upečeno. Vyndáme a necháme jen mírně zchladnout.
Pokud budeme dávat polevu, tak si ve vodní lázni rozehřejeme nalámanou vysokoprocentní čokoládu a buď na perník nalijeme a rovnoměrně rozetřeme nebo jen uděláme čokoládovou mřížku. Je také možné nechat si pár povidel a natřít vršek perníku povidly.
Podrobné info: