

| Ingredience: | |
| špaldová mouka typ 630 | 2 hrnky (250 ml) |
| třtinový cukr | 3/4 hrnku |
| prášek do pečiva bez fosfátů | 1 lžička |
| sůl | špetka |
| koření medový perník | 1 lžička |
| vejce | 2 ks |
| mléko | 1 a 1/4 hrnku |
| rozpuštěné a zchladlé máslo | 60 g |
| máslo | na vymazání formiček |
| hrubá mouka | na vysypání |
| Čokoládová poleva: | |
| vysokoprocentní čokoláda | 65 g |
| máslo | 10 g |
| plnotučné mléko | 400 ml |
| barevné kuličky, směs celozrnných lupínků a sušeného ovoce, drobečky z donutů | dle chuti a fantazie |
Dlouho mě lákaly a nakonec jsem se rozhodla je vyzkoušet. Mluvím teď o donutech Už na samém počátku jsem věděla, že nechci kynuté a smažené. Chtěla jsem donuty pečené v troubě, ale zase jsem neměla formu. I tak mě to neodradilo a dala jsem se do jejich přípravy s malou vychytávkou místo formy. S výsledkem jsem byla moc spokojená a nejvíce můj malý pacient, kvůli kterému jsem je dnes udělala.
V míse si smícháme mouku, třtinový cukr, prášek do pečiva, sůl, koření medový perník. V druhé míse si prošleháme vejce s povoleným a zchladlým máslem a mlékem. Poté „mokré“ ingredience přidáme do „suchých“ a vše promícháme. Vznikne tekutější těsto. Pakliže máte formu na donuty, tak už ji jen vymažete máslem a vysypete hrubou moukou. Já bohužel formu neměla, tak jsem si pomohla jinak.
Pomocí alobalu jsem si udělala pruhy cca 12 cm dlouhé a 5 cm široké (je dobré mít pruh široký 10 cm a přehnout jej na polovinu, bude tak pevnější) a tyto jsem si namotala na prst, abych vytvořila „ruličku“, kterou jsem na jednom konci zamotala (na druhém konci zůstal malý kruh. Takto nachystané ruličky jsem pak postavila doprostřed vymazané a vysypané formy na muffiny. Těsto na donuty jsem pak lila do formiček a vždy přidržela ruličku, aby se neposunula a zůstala veprostřed. Těsto jsem lila tak do ¾ formy. Donuty jsem pekla v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut. Pokud Vám přeci jen některý donut povyskočí víc než byste chtěli, můžete jej trochu seříznout nožem a těsto rozdrobit a použít jako posypku.
Poté jsem je vyndala, nechala zchladnout a opatrně krouživým pohybem vyndala alobalové ruličky. V donutu tak vznikla jejich pověstná díra uprostřed.
Mezitím, co donuty chladly, jsem si ve vodní lázni rozehřála čokoládu společně s máslem a poté pomalu přilévala mléko. Do této čokoládové polevy jsem pak máčela horní polovinu donutů a odkládala je na mřížku a hned posypala vybranou posypkou. Je vhodné nechat čokoládu v chladu ztuhnout.
Podrobné info: