

| Ingredience: | |
| ghí/máslo/olej | 2 - 3 lžíce |
| čerstvá šalvěj | hrst |
| čerstvé oregano | hrst |
| česnek | 8 stroužků |
| velká červená cibule | 3 ks |
| velká žlutá cibule | 3 ks |
| velká šalotka | 3 ks |
| mořská sůl | dle chuti |
| čerstvě namletý pepř | dle chuti |
| zeleninový vývar | 2 l |
| ne úplně čerstvý kváskový chléb | pár plátků |
| K podávání: | |
| strouhaný sýr | 200 g |
| worcester/shoya | dle chuti |
Francouzi si cibulačku často vaří k nedělnímu obědu, nebo když si chtějí dát něco slavnostního, ale také ráno po noci s alkoholem. Cibulačka je jejich národní poklad. Tento recept je moc povedený. Kvalitní cibulový základ (výpek) dodá vývaru typickou příchuť. Já si přidala jak jinak ještě bylinky a domácí kváskový chléb. Je to opravdu poctivá polévka.
Na oleji nebo másle osmahneme lehce všechnu cibuli a česnek (nakrájené na kostičky), stáhneme na nejnižší stupeň, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Přiklopíme se škvírou a dusíme až hodinu. Cibule by se neměly zbarvit do hněda, občas promícháme, aby se to nechytlo. Ke konci pak už odklopíme a necháme směs zezlátnout. Chce to trpělivost, ale polévka tím získá svou typickou chuť, vůni i konzistenci. Pak přilijeme zeleninový vývar a necháme ještě na mírném plameni asi 15 minut provařit. Chleba nakrájíme na kostky a opražíme nasucho v pánvi nebo opečeme v troubě. Podáváme posypané čerstvou cibulovou natí.
Podrobné info: