Pažitka
Název:

Pestrá cibulačka se šalvějí a oreganem


Pestrá cibulačka se šalvějí a oreganem


Ingredience:
Ingredience:
ghí/máslo/olej2 - 3 lžíce
čerstvá šalvěj hrst
čerstvé oregano hrst
česnek8 stroužků
velká červená cibule3 ks
velká žlutá cibule3 ks
velká šalotka3 ks
mořská sůl dle chuti
čerstvě namletý pepř dle chuti
zeleninový vývar2 l
ne úplně čerstvý kváskový chléb pár plátků
K podávání:
strouhaný sýr200 g
worcester/shoya dle chuti
Postup přípravy:

Francouzi si cibulačku často vaří k nedělnímu obědu, nebo když si chtějí dát něco slavnostního, ale také ráno po noci s alkoholem. Cibulačka je jejich národní poklad. Tento recept je moc povedený. Kvalitní cibulový základ (výpek) dodá vývaru typickou příchuť. Já si přidala jak jinak ještě bylinky a domácí kváskový chléb. Je to opravdu poctivá polévka.

Na oleji nebo másle osmahneme lehce všechnu cibuli a česnek (nakrájené na kostičky), stáhneme na nejnižší stupeň, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Přiklopíme se škvírou a dusíme až hodinu. Cibule by se neměly zbarvit do hněda, občas promícháme, aby se to nechytlo. Ke konci pak už odklopíme a necháme směs zezlátnout. Chce to trpělivost, ale polévka tím získá svou typickou chuť, vůni i konzistenci. Pak přilijeme zeleninový vývar a necháme ještě na mírném plameni asi 15 minut provařit. Chleba nakrájíme na kostky a opražíme  nasucho v pánvi nebo opečeme v troubě. Podáváme posypané čerstvou cibulovou natí.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Andrea Ruňaninová

    zavřít okno