Ingredience: | |
středně velká červená cibule | 1 ks |
česnek | 3 stroužky |
středně velká mrkev | 1 ks |
celer | 1/4 ks |
čerstvá ervená kapie | 1/2 ks |
malá cherry rajčátka | 10 ks |
červené fazole ve vlastním nálevu | 1 plechovka |
loupaná rajčata | 1 plechovka |
květák | 1/4 ks |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
libeček | špetka |
tymián | špetka |
citronová šťáva | dle chuti |
olivový olej | 2 lžcíe |
V zimních měsících u nás vedou polévky, které zasytí a dodají energii. Nemusí v nich zrovna stát lžíce, ale musí být plné zdravé zeleniny a být lahodné chuti. A to tahle polévka rozhodně splňuje.
Pro přípravu této polévky si připravíme dva hrnce. Do jednoho nalijeme vodu, osolíme ji a dáme do ní na malé růžičky natrhaný květák, který uvaříme doměkka.
V druhém hrnci paralelně restujeme na dvou lžících olivového oleje na malé kostičky nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek, na kolečka nakrájenou mrkev, celer a kapii, vše dozlatova, k této zelenině přihodíme 10 malých cherry rajčátek, ještě chviličku restujeme, přidáme sůl, pepř a veškeré další koření dle chuti. Pak přilijeme plechovku na malé kousky pokrájených loupaných rajčat a plechovku červených fazolí ve vlastním nálevu. Vedle v hrnci se nám vaří květák, který už je téměř uvařený a část květákového vývaru přilijeme do polévky. Polévku ochutnáme a dochutíme dle vlastní chuti solí, pokud je to nutné. Zcela ke konci polévku zakápneme citronovou šťávou a k ostatní zelenině přidáme již doměkka uvařené růžičky květáku. Hotovou polévku můžeme ozdobit zakysanou smetanou, bílým jogurtem a krutonky připravenými z pečiva dle chuti.