

| Ingredience: | |
| kořen petržele | 6 ks |
| střední cibule | 2 ks |
| ghí, máslo nebo olej | 2 lžíce |
| sůl | 2 lžičky |
| řapíkatý celer | 1 svazek |
| pohanka lámanka | 200 g |
| třtinový cukr (není nutné) | 1 lžíce |
| curry mild | 3 lžíce |
| voda nebo zeleninový vývar | 3 l |
| domácí vegeta | dle chuti |
| rostlinná smetana | 200 ml |
| čerstvá celerová, koriandrová nebo petrželová nať | dle chuti |
Vypadá jako hrachovka a voní, jakoby v ní byly ječné kroupy, ale jsou tam úplně jin dobroty. Bez lepku i pro vegany.
Oloupanou petržel a cibuli nahrubo nakrájíme a osmahneme do změknutí. Přidáme curry a postupně podléváme horkou vodou nebo vývarem. Pak vložíme pohanku a nakrájený celer, zalijeme zbytkem vody a ochutíme. Dobře provařenou polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Podáváme se smetanou, sušenými rajčátky, které předem namočíme v teplé vodě, a čerstvými bylinkami. Nebo vše vmícháme do už odstavené polévky.
Podrobné info: