Pažitka
Název:

Pho Bó – Vietnamský fenomén


Pho Bó – Vietnamský fenomén


Ingredience:
Pho Bo:
hovězí maso a kosti (já používám kilo masa a kostí a kilo kuřecích skeletů)2 kg
Spařit horkou vodou a vložit do studené (7 - 8 l)
badyán4 - 5 hvězdiček
celá skořice (5 cm)1 ks
fenykl (semínka i čerstvý 3 dílky)15 ks
hřebíček10 ks
čerstvý oloupaný zázvor1 lžička
chilli paprička1 ks
velká cibule1 ks
česnek3 stroužky
bílá paprika1 ks
sůl1 lžíce
cukr2 lžíce
rybí omáčka4 lžíce
Do misky
nudle Bánh Pho (3 minuty vařené a propláchnuté vodou)
vinný ocet s česnekem a chilli papričkami nebo raději citronovou šťávou
cibule (bílá, červená, zelená)
chilli omáčka (Sriracha Hot Chilli Sauce, nebo posekaná paprička)
koriandr a petrželka velmi bohatě
mungo klíčky a nakládaný bambus
mletý pepř špetka
Postup přípravy:

Vietnamská polévka....

Je spousta jídel, o kterých jsem přesvědčen, že jsou výborná, ba přímo úžasná. Pokud bych ale měl odpovědět na jednoduchou otázku: „které je pro mne to nej…oblíbenější, úžasnější, chutnější“, jsem v koncích. A odpověď se mění tak často, jak často zkusím něco nového. Jsou klasiky, které nestárnou – rajská, dršťková, pečená kachnička se zelím…a miluju je stále. Občas ovšem přijde překvapení, které na čas zastíní i tyto veterány české kuchyně. Vždy ale jen dočasně.

Nikdy mne nenapadlo uvažovat u jídla o objevu roku či dokonce o tom životním, jako je tomu u filmů, hudby, nebo umělců. A je tady! Celosvětově známá Vietnamská polévka PHO BÓ. Dokonale zmasírován spoustou textů na internetu a videí na YouTube, odhodlal jsem se zajít do Holešovické tržnice v Praze, k tomu kvalitně „zašitému“ bistru kousek od Alzy a ochutnat. Lahoda, síla, bomba! Potom ještě dvakrát do bistra Pho Vitnam na nám. Jiřího z Poděbrad, taky v Praze. K tomu navíc patří malý obchůdek naproti přes ulici, kde prodávají mimo jiné originální potraviny a koření, potřebné k přípravě právě takových delikates jako je Pho Bó, o které má kolegyně řekla, že je prostě fenomenální. A je! Nedivím se, že ve Vietnamu je to základ celodenního stravování. Snídaně, přesnídávka i oběd…inu co, nakoupil jsem a první pokus započal. Od té doby už půl roku není den, kdy nemám vývar na Pho v lednici, abych si ji mohl dát kdykoliv.

Pho Bo – první pokus a další úpravy
- Hovězí maso a kosti 2kg – může být kombinace. Já používám kilo masa a kostí a kilo kuřecích skeletů. Stojí 10,- Kč. Taky se dají koupit kachní hřbety za 28,- Kč/kg.

Spařit horkou vodou a vložit do studené. Asi 7-8litrů.
- Badyán 4-5 hvězdiček
- Skořici (celou) 5cm kousek
- Fenykl (semínka i čerstvý) 15ks + 3 dílky
- Hřebíček 10ks
- Zázvor (čerstvý), oloupaný 1čl
- Chilli paprička 1ks
- Cibule velká 1ks
- Česnek 3str
- Paprika bílá 1ks

Vše nechat v troubě na 270°C/10minut, nebo jen na pánvi opéci a přidat k masu. Přivedu k varu a přidám:
- Sůl 1PL
- Cukr 2PL
- Rybí omáčka 4PL

Vše táhnout asi 6-12 hodin a zcedit. Já většinou vnoci vypnu, ráno přivedu k varu a scedím. Výsledkem je 5 litrů vývaru, tmavého a neskutečně voňavého, který v lednici ztuhne jako sulc.

Do misky pak:
- Nudle Bánh Pho – tři minuty vařené a propláchnuté vodou
- Vinný ocet s česnekem a chilli papričkami, nebo raději citronovou šťávu
- Cibule, bílá, červená, zelená
- Chilli omáčka – Sriracha Hot Chilli Sauce, nebo posekanou papričku
- Koriandr a petrželka – velmi bohatě
- Mungo klíčky a nakládaný bambus
- Pepř mletý

Správně by ještě mělo být maso, jako šunka tenké plátky syrové roštěnky, nebo svíčkové, která se uvaří jen tím, že toto vše zaliji vroucím vývarem. Je tady finta: plátek plochou nože ranou rozmáznu na prkénku, znovu zformuji plátek a je hotovo. Uvaří se během vteřin.

Ovšem já doma maso většinou ani nedávám.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Pavel Míček

    zavřít okno