Pažitka
Název:

Pickles - kvašená zelenina


Pickles - kvašená zelenina


Ingredience:
Ingredience:
bílé zelí1 ks
cibule1 ks
střední mrkev3 ks
vlažná voda (v ní rozmíchané 2 lžíce mořské soli)1 l
Postup přípravy:

A tak jsem dala na rady mojí úžasné ezoterické kadeřnice, která mi o pickles pravidelně básní, a rozhodla se připravit podle jejího receptu před kysaným zelím ještě tuto kvašenou zeleninku.

Zeleninu očistěte. Zelí nakrájejte na proužky, mrkev nastrouhejte na hrubo a cibuli nakrájejte na jemno (miluji svého robota, ušetřil mi už spoustu mozolů). Vše smíchejte v míse a natlačte do sklenic (nebo zeláčku, pokud vlastníte). Zalijte vodou a zelí stlačte pěstí, aby bylo ve vodě ponořené. Poté sklenice utěsněte víčkem a to je vlastně vše. Je dobré si dát na skleničku sáček a zagumičkovat ho, tak zajistíte, že se k zelí nedostane nežádoucí vzduch. Sklenice umístěte na linku při běžné pokojové teplotě a nechejte kvasit. Pod sklenice umístěte tácek, je možné že z nich uteče trocha vody. Asi po dvou dnech byste měli pozorovat, že zelenina začne kvasit. Poté ji tam nechejte ještě další dva dny (dohromady tedy 4 dny na kuchyňské lince) a můžete začít konzumovat. Sklenice skladujte v ledničce.

A ještě pár chytrých slov z internetu - proč jíst kvašenou zeleninu?

Kvašená zelenina má tisíciletou  tradici a je to ideální způsob uschování zeleniny po celý rok a hlavně přes zimu, kdy čerstvá zelenina není k dispozici. Díky mléčnému kvašení se obsah některých vitamínů dokonce zvyšuje.  V Asii si některé rodiny připravují až 8 druhů kvašené zeleniny. Konzumací picles podporujeme trávení, udržujeme si zdravou střevní mikroflóru, posilujeme si krev a imunitu.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Šárka Orságová

    zavřít okno