

| Ingredience: | |
| vypeckované omyté švestky | 1,5 kg |
| třtinový cukr | 300 g |
| utlučený hřebíček | 10 ks |
| drcený česnek | 3 stroužky |
| nasekané chilli papričky | 2 ks |
| utlučená hořčičná semínka | 2 lžíce |
| mletá skořice | 2 lžičky |
| mletý zázvor | 1 lžička |
| strouhaný muškátový oříšek | 1/4 lžičky |
| červený vinný ocet | 1/2 hrnku |
| červené víno | 1/2 hrnku |
| sůl | dle chuti |
Čatní je výborné k sýrům, grilovaným masům nebo uzeninám.
Švestky můžeme pokrájet na menší kousky a v kastrolu se silnějším dnem je smícháme s cukrem. Na středním ohni cukr s ovocem rozpustíme a přidáme ostatní suroviny.
Dusíme, dokud se švestky téměř nerozpadnou a směs nezhoustne - pokud je to nutné, můžeme občas podlít několika lžícemi vody. Na konci ochutnáme, podle potřeby ještě okyselíme, dosladíme nebo dosolíme.
Plníme do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů. Necháme vychladnout a po týdnu podáváme nejdříve po týdnu k sýrům, grilovaným masům nebo uzeninám.
Podrobné info: