Pažitka
Název:

Pikantní čatní ze švestek a červeného vína


Pikantní čatní ze švestek a červeného vína


Ingredience:
Ingredience:
vypeckované omyté švestky1,5 kg
třtinový cukr300 g
utlučený hřebíček10 ks
drcený česnek3 stroužky
nasekané chilli papričky2 ks
utlučená hořčičná semínka2 lžíce
mletá skořice2 lžičky
mletý zázvor1 lžička
strouhaný muškátový oříšek1/4 lžičky
červený vinný ocet1/2 hrnku
červené víno1/2 hrnku
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Čatní je výborné k sýrům, grilovaným masům nebo uzeninám.

Švestky můžeme pokrájet na menší kousky a v kastrolu se silnějším dnem je smícháme s cukrem. Na středním ohni cukr s ovocem rozpustíme a přidáme ostatní suroviny.

Dusíme, dokud se švestky téměř nerozpadnou a směs nezhoustne - pokud je to nutné, můžeme občas podlít několika lžícemi vody. Na konci ochutnáme, podle potřeby ještě okyselíme, dosladíme nebo dosolíme.

Plníme do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů. Necháme vychladnout a po týdnu podáváme nejdříve po týdnu k sýrům, grilovaným masům nebo uzeninám.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Daniela Svobodová

    zavřít okno