Pažitka
Název:

Pikantní celerová polévka


Pikantní celerová polévka


Ingredience:
Ingredience:
větší bulvový celer1 ks
řapíkatý celer3 stonky
střední mrkev1 ks
střední petržel1 ks
velká cibule1 ks
máslo silnější plátek
mléko500 ml
voda (vývar) dle potřeby
šťáva z jednoho pomeranče dle chuti
mletý bílý pepř špetka
sůl dle chuti
mletý zázvor1 lžička
mletá pomerančová kůra2 lžičky
muškátový oříšek špetka
Postup přípravy:

Polévka s celerem a řapíkatým celerem dochucená čerstvou pomerančovou šťávou. Tato kombinace rozhodně stojí za vyzkoušení.

Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme ji na rozpáleném másle zesklovatět. Přidáme na kostičky nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu (mimo řapíkatého celeru) a osmahneme do světle hněda. Zalijeme mlékem a dolijeme zhruba stejným množstvím vývaru nebo vody. Osolíme a přidáme zázvor, pomerančovou kůru a muškátový oříšek. Přivedeme základ k varu a na mírném ohni vaříme, dokud zelenina nezměkne. Mezitím si nakrájíme na proužky řapíkatý celer a cca 5 minut ho povaříme ve slané vodě. Po této době ho slijeme a okamžitě důkladně propláchneme ledovou vodou, zachová si tak barvu i křehkost. Polévkový základ rozmixujeme tyčovým mixérem na jemno a případně ještě přecedíme přes sítko. Dochutíme pomerančovou šťávou a čerstvě mletým pepřem, a můžeme podávat. Povařený řapíkatý celer před podáváním v polévce krátce prohřejeme.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno