Pažitka
Název:

Pikantní okurková čalamáda


Pikantní okurková čalamáda


Ingredience:
Ingredience:
salátová okurka střední velikosti6 ks
středně velká cibule6 ks
česnek4 stroužky
sůl2 lžíce
Nálev:
ocet600 ml
cukr200 ml
pepř1 lžíce
kari koření1 lžíce
pálivá paprika / chilli1 lžička
pokrájený kopr1 lžíce
Postup přípravy:

Léto nám přináší úrodu ze zahrádek, z které máme radost, ale přichází i doba, kdy máme mnoho třeba okurek a už nevíme co s nimi.  Proto mám pro vás tip na skvělou pikantní čalamádu, díky které spotřebujete přebytek okurek a kterou oceníte nejen v létě u grilování, ale i v zimních měsících k dobrému masíčku!

Okurky nastrouháme na struhadle, nebo v robotu na tenká kolečka, cibuli na nakrájíme na půlkolečka a česnek na plátky. Vše vložíme do mísy, prosolíme a necháme alespoň půl dne uležet v pokojové teplotě, tak aby zelenina pustila šťávu a změkla.
Mezitím si připravíme nálev. Do hrnce vložíme a nalijeme všechny ingredience, krátce zahřejeme, tak aby se cukr zcela rozpustil a necháme vychladnout. Když máme zeleninovou směs uleženou, tak ji scedíme a vymačkáme solný nálev, pak promícháme s nálevem a plníme do připravených sklenic, které zavařujeme asi 20 minut na 80°C. Z tohoto množství připravíte asi 7 menších skleniček čalamády.
VENDY TIP! Do čalamády se může přidat i mrkev, nebo pokrájené kápie pro hezčí mozaiku čalamády.
Podrobné info:
Počet porcí7 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Balaštíková

    zavřít okno