Pažitka
Název:

Pikantní smažená rýže s masem a zeleninou


Pikantní smažená rýže s masem a zeleninou


Ingredience:
Ingredience:
vařená rýžecca 400 g
mleté maso (směs hovězího a vepřového)400 g
pórek1 ks
jarní cibulka svazek
mrkev2 ks
řapíkatý celer2 stonky
cibule2 ks
chilli paprička2 - 3 ks
vejce3 ks
sojová omáčka3 lžíce
sladká pálivá chilli omáčka3 lžíce
omáčka Tabasco dle chuti
sůl dle chuti
čerstvě umletý pepř dle chuti
olej trochu
Postup přípravy:

Perfektní jídlo, které připravíte rychle a třeba ze zbytků rýže. Pikantní nebo jemnější?

Kdysi kdesi, v nějakém cizokrajném bistru, jsem ochutnala výbornou smaženou rýži. Byla v ní zelenina, maso, vejce a chutnala prostě parádně. Nepátrala jsem po žádných receptech a se zbytkem uvařené rýže jsem doma zatočila po svém. Za pomoci potravin, které jsem měla v lednici a ve spíži, vzniklo opravdu povedené jídlo.

Naštěstí si postupy všech jídel pravidelně zapisuji, abych je potom mohla znovu uvařit a taky se o recept rozdělit s vámi. Zelenina, kterou jsem použila, je volitelná. Já jsem měla po ruce pórek, mrkev, řapíkatý celer, jarní cibulku. Přidat můžete také čerstvé bylinky – koriandr, zelenou petrželku. A co je nejdůležitější – čerstvé chilli papričky.

Na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme maso a orestujeme dohněda.

Pórek nakrájíme na plátky, mrkev nahrubo nastrouháme, celer nakrájíme na malé kousky, jarní cibulku na kolečka, chilli papričky na půlkolečka (použijeme je bez semínek, ať tolik nepálí). Všechnu připravenou zeleninu vsypeme do velké pánve nebo hrnce k masu a opékáme asi pět až deset minut.

Dochutíme solí a pepřem, sojovou omáčkou a sladkou chilli omáčkou. Přidáme uvařenou rýži. Promícháme a zapneme plotnu naplno. A teď ke všem surovinám do pánve vyklepneme rozšlehaná vajíčka. Prudce opékáme, až vajíčka ztuhnou.

Ihned podáváme.

Dobrou chuť přeje Elly.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Elly Kolaříková a Lenka Mastešová

    zavřít okno