Pažitka
Název:

Pikantní švestková omáčka s kořením pěti vůní


Pikantní švestková omáčka s kořením pěti vůní


Ingredience:
Ingredience:
vypeckované a nakrájené švestky1 kg
velká červená cibule nakrájená na jemno1 ks
nastrouhaný čerstvý zázvor1 lžíce
třtinový cukr170 g
jablečný ocet250 ml
voda125 ml
citronová šťáva1 lžíce
sůl1 lžička
chilli1/2 lžičky
koření 5 vůní, asijská směs koření (badyán, fenykl, skořice, hřebíček a pepř)2 lžičky
Postup přípravy:

Chystáte se večer grilovat a už vás omrzela klasika zvaná kečup, hořčice a křen? Zkuste něco jiného, voňavého a pikantního. Švestková omáčka jde skvěle ke grilovanému masu, můžete ji použít jako marinádu. Výborně chutná s tmavým masem, nebo s vepřovými žebírky, ale nic nepokazíte, když ji použijete ke kusu uzeného. Zkrátka ideální způsob jak zpracovat švestky, tak aby si na své přišli i milovníci masa. 
Já navíc miluji jedlé dárky. Ráda je nosím jako pozornost na návštěvy a vyrábím je i jako dárky k vánocům. Takže má příprava na vánoce začíná už teď v létě.

Všechny ingredience dejte do velkého hrnce a přiveďte k varu. Na mírném plameni vařte minimálně 30 minut, dokud se švestky nerozpadnou. Rozvařenou směs rozmixujte na hladkou omáčku. Omáčku můžete ještě eventuálně ochutit, tak aby vám její chuť vyhovovala. Vše je totiž ovlivněno sladkostí švestek. 
Hotovou horkou omáčku naplňte do uzavíratelných lahví, které převrátíte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Omáčku skladujte na chladném a tmavém místě, kde vám vydrží i rok.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno