Pažitka
Název:

Pilaf s chřestem a hráškem

vegetariánský recept


Pilaf s chřestem a hráškem


Ingredience:
Ingredience:
zelený chřest400 g
hrášek100 g
bulgur120 g
máslo50 g
bobkový list3 ks
mletý kardamom1/2 lžičky
pepř5 kuliček
skořice1 ks
hřebíček2 ks
tymián2 snítky
římský kmín špetka
jarní cibulka3 ks
hrubozrnná sůl dle chuti
zeleninový vývarcca 500 ml
Jogurtový dip:
bílý jogurt150 g
olivový olej2 lžíce
nasekaná máta hrst
hrubozrnná sůl dle chuti
Postup přípravy:

Další rozšíření mých kuchařských obzorů bylo v podobě jídla zvané pilaf. Pilaf nebo také pilav je jídlo, kde tvoří základ rýže nebo pšenice (bulgur). Většinou se osmaží na oleji a potom vaří v kořeněném bujónu. Je spousta druhů pilafů, záleží na tom, v které zemi se vaří, může obsahovat různé příměsi - zeleninu, ovoce, různé durhy masa a nesmí chybět koření. Rozhodla jsem se využít dostatek koření (v pilafu využijete opravdu hodně druhů) a vrhla jsem se na jeho přípravu, při které jsem využila i zelený chřest a hrášek.

Nejprve si uvaříme bulgur, dle návodu na obalu, tedy bulgur pořádně propereme horkou vodou. Mezitím si v kastrolku rozehřejeme máslo a přidáme do něj koření, tedy bobkový list, kardamon, pepř, skořici, hřebíček, kmín a tymián. Zahříváme jen tak než se koření rozvoní. Do této směsi pak přidáme propláchnutý bulgur a necháme, aby se jednotlivá zrníčka obalila máslem, a poté zalijeme vývarem, tak aby byl bulgur zcela ponořen, ale ne více. Přivedeme k varu a vaříme cca 12 - 15 minut.

Mezitím si v jiném kastrolu přivedeme vodu k varu a krátce povaříme chřest, u kterého jsme si odřízly dřevnaté konce a vylupaný hrášek. Vaříme cca 5 minut a pak vše dáme do studené vody, aby chřest i hrášek neztratily barvu.

Připravíme si jogurtový dip, tak že mátu najemno nasekáme a smícháme s jogurtem a olivovým olejem a mírně osolíme, vše promícháme.

Na závěr smícháme uvařený bulgur společně s uvařeným chřestem a hráškem a nasekanou jarní cibulkou. Podáváme v miskách společně s jogurtovým dipem.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno