Pažitka
Název:

Piškotový dort s tvarohovo-jogurtovou nádivkou, jahodami a vysokým želé


Piškotový dort s tvarohovo-jogurtovou nádivkou, jahodami a vysokým želé


Ingredience:
Piškotový korpus:
hrubá mouka50 g
špaldová hladká mouka50 g
cukr1 - 2 lžíce
vejce2 ks
voda1 lžíce
Tvarohová náplň:
tvaroh250 g
bílý smetanový jogurt300 g
cukr nebo 1 vanilkový1 - 2 lžíce
nastrouhaná kůra z půlky citronu dle chuti
Želé:
cukrářské želé (Dr. Oetker)2 ks
jahody dle potřeby
Postup přípravy:

Manželovi rodiče nás mají opravdu rádi a tak nám dali kýbl jahod ze zahrady.
Co s nimi?! Místo válení se s Jonáškem tedy opět nastupuji do pozoru v kuchyni a peču - rychlý piškotový dort s tvarohovo-jogurtovou nádivkou, jahodami a vysokým želé. Odpoledne byl Jonášek poprvé na procházce v kočárku, abychom babičce kus toho dortu zavezli, když nám dala tak dobré jahůdky!

Vejce s cukrem a vodou šleháme cca 4-5 minut do husté, bílé, krémové pěny. Poté po lžících zašleháváme mouku (obě smíchané dohromady), nedáváme najednou všechnu mouku, aby nám vyšlehaná vejce "nespadla". Dáme péct do vymazané a moukou vysypané dortové formy, do trouby na 160°C na cca 15 min, dokud neodskočí od krajů, provedeme špejlovou zkoušku. Korpus necháme zcela vychladnout, formu taky.

Mezi tím si připravíme tvarohovou náplň.
Tvaroh, jogurt, cukr a citronovou kůru smícháme mixérem.

A také si připravíme extra silné cukrářské želé (používám Dr.Oetker) dle návodu. Já dělala ze dvou sáčků - tj. 1 litr výsledné želatiny červené barvy, cukru jsem dala polovinu oproti návodu.

Tato finální vrstva by šla určitě udělat "zdravěji" pomocí agaru, ale já sama nemám vyzkoušeno s agarem jako takovým jsem nikdy nepracovala. Lze použít i galaretku, ale počítejte s mnohem delší dobou tuhnutí (několik hodin - do druhého dne), ovšem galaretka narozdíl od želatiny má skvělou chuť, křišťálovou jiskru a úžasnou pevnost.

Zvolenou variantu želé tedy uvaříme a necháme téměř vystydnout. Dr. Oetker želé jakmile už získává tělesnou teplotu, začíná pomalu tuhnout, pozor tedy ke konci chladnutí, ať nemusíte znovu rozehřívat.

A na ozdobu použijeme ovoce dle sezóny a preferencí - já jsem použila jahody, lze samozřejmě jiné bobulovité ovoce ze zahrádky a nebo v zimě kompotované (pozor na vysoký obsah cukru), výborný je třeba v kombinaci ananas-mandarinky.

Kompletace:
Límec dortové formy obalíme alobalem, na dno dáme pečící papír - lépe se nám pak bude s dortem manipulovat při porcování. Dortovou formu sestavíme, uzavřeme a piškotový korpus vrátíme na dno formy. Kolem dokola límce klademe poloviny jahod - řezem směrem k formě (k alobalu).

Poté od středu do stran rozprostřeme tvarohovou náplň, která nám krásně zafixuje jahody po obvodu. Nahoru na náplň ozdobně naskládáme zbytek jahod (opět poloviny, tentokrát řezem dolů), ideálně postupujeme od kraje ke středu.

Ve finále zalijeme celý dort (téměř) chladným želé. Uložíme do lednice a necháme do druhého dne. První den (po kompletním zatuhnutí želé) lze také servírovat, ale nebude dobře držet formu, na talířcích se bude rozjíždět, tvarohová vrstva totiž ještě nestačí pustit vodu (syrovátku) do korpusu... Druhý den je tedy ideální čas pro kompletní snězení dortu - pamatujte, že je z čerstvého ovoce, takže se nedá skladovat do nekonečna. Pozvěte přátele, podělte příbuzné, je skvělý!

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Linnertová

    zavřít okno