

| Ingredience: | |
| chlebová mouka z tvrdé pšenice | 3 hrnky |
| sušené droždí | 2 lžičky |
| sůl | 1 lžička |
| olej | 1/3 hrnku |
| teplá voda | 1 hrnek |
| cibule | 2 ks |
| listová zelenina vhodná na vaření (špenát, mangold, kopřivy, pampelišky...) | 750 g |
| čerstvý fenykl | dle chuti |
| čerstvá máta | dle chuti |
| česnek | 2 stroužky |
| feta | 50 g |
Pita plněná velkým množstvím listové zeleniny s trochou fety. Báječné jídlo, které upečete na jedné pánvi. Původní řecký recept, který jsem našla v kuchařce Ikaria, od Diane Kochilas.
Mouku promícháme spolu s droždím a solí a spojíme s vodou prošlehanou s olejem. Rozdělíme na čtyři bochánky, které potřeme olejem a necháme v teple kynout. Po hodině je rukou lehce zploštíme a necháme kynout dalších třicet minut.
Na náplň orestujeme cibuli, po chvíli přihodíme česnek a dobře opranou a nasekanou zeleninu. Přiklopíme pokličkou a necháme zavadnout. Po několika minutách sundáme z ohně a necháme vychladnout. Ochutnáme a podle chuti osolíme a opepříme.
Každý z bochánků vyválíme na pomoučněné ploše do kruhu, tak abychom měli celkem čtyři kruhy o stejném průměru, ne větší, než je vaše pánev. Na těsto navrstvíme polovinu zeleninové směsi a polovinu fety. Přikryjeme druhou plackou. Okraje dobře spojíme. Zopakujeme i se zbytkem těsta a náplně.
Necháme nakynout cca 30 minut. Pokud máte doma litinovou pánev, sáhněte po ní. Na středním plameni pánev rozpalte, po chvíli potřete asi lžící oleje a opatrně na ni placku přeneste. Pečte do zlatova. Po dobu pečení zakrývám pánev poklicí. Opatrně otočte. Stejný postup opakujte i s druhou pitou. Jezte ještě teplé.
Podrobné info: